Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Onderwijsaanbod lerarenuniversiteit OU nu online

10 oktober 2012 | Overige berichten | 1 reactie(s) Medewerkers | Onderwijs | Koers 2016

Tilburg, 10-10-2012

De Open Universiteit heeft haar onderwijsaanbod voor docenten VO gebundeld en gepubliceerd op www.ou.nl/lerarenuniversiteit. De combinatie van online zelfstudie en bijeenkomsten (‘blended learning’) is goed te combineren met dagelijks voor de klas staan. En: je kunt je studie aan de OU inbrengen bij http://registerleraar.nl of er een lerarenbeurs voor aanvragen. Dit alles past in de samenwerking die OU en OMO in het voorjaar van 2012 zijn aangegaan.
 
Leraren weer student
Bij de Open Universiteit studeren al veel leraren. Zo is in de afgelopen jaren al meer dan 500 keer een lerarenbeurs toegekend om een studie aan de OU te volgen. Nu is dus op de website van de OU het professionaliseringsaanbod voor docenten gebundeld onder de noemer ‘Lerarenuniversiteit’. Het gaat daarbij niet alleen om opleidingen en cursussen, maar ook om OU-materiaal dat gratis toegankelijk is zoals de Kennisbanken. Er is zowel een vakinhoudelijk scholingsaanbod (bijv. Nederlands, aardrijkskunde, economie, en wiskunde) als professionalisering op het gebied van bijv. didactiek, ict, leerlingzorg of onderwijskundig leiderschap en management.
 
Zelfstandig, samen en online studeren
Het studiemateriaal wordt op papier en/of digitaal aangeboden. Studietaken loodsen de student in eigen tempo door wetenschappelijke handboeken, vakliteratuur en digitale bronnen. Bij een aantal cursussen vindt samenwerking plaats met medestudenten, zowel in de discussiegroepen van de elektronische leeromgeving als in bijeenkomsten in één van de studiecentra van de OU. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van ‘virtuele begeleiding' waarbij studenten vanuit huis of elders via internet deelnemen aan bijeenkomsten. Dit maakt het studeren aanzienlijk efficiënter en plaats- en tijdonafhankelijker, met name voor leraren een uitkomst. Uiteraard is ook telefonisch of per e-mail contact mogelijk met de studiebegeleider.
 
Samenwerking OU en Ons middelbaar Onderwijs
Ons Middelbaar Onderwijs en de OU hebben in het voorjaar van 2012 de intentie uitgesproken om te gaan samenwerken bij de professionalisering van docenten. OMO stimuleert de vorming van fysieke en virtuele netwerken tussen docenten van verschillende scholen en met andere relevante partners, zoals universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven. Via netwerken kunnen docenten kennis, ideeën en ervaringen met elkaar uitwisselen en zo informeel leren. De OU gaat daarbij ondersteuning bieden via haar Lerarenuniversiteit; deze kan zorgen voor moderne vormen van professionalisering die voldoen aan de eisen die het nieuwe lerarenregister stelt.
 
Maatwerk
Voor scholen die docententeams willen laten bijscholen, kan de OU maatwerk leveren. Dit maatwerk is afgestemd op de specifieke situatie van een school en de wensen van het docententeam. Docenten kunnen aan de slag met praktijkgerichte opleidingen en cursussen, al dan niet met maatwerkmodules. Bovendien biedt de OU ook daar de flexibiliteit van het model van blended learning, waarbij zelfstudie wordt gecombineerd met face-to-face-bijeenkomsten.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

1 reactie(s)

  • Toch een beetje een holle frase, dat grootschalig organiseren en kleinschalig uitvoeren.

    De echte vraag is natuurlijk waarom tussen de Helmondse klas waarin ik het werk doe en het ministerie in Den Haag dat bekostigt een groot bestuur moet zitten. Wat is de meerwaarde van OMO? En kijk eens naar Finland waar uitstekende onderwijsresultaten worden behaald. In Finland zijn leraren gewoon in dienst van de lokale overheid en noch de functie schoolleider, noch de functie van schoolbestuurder kent men daar.

    25-03-2014 | 19:13 | Pierre Diederen | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.