Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Vereniging OMO aangewezen als aansprekend voorbeeld ‘talent naar de top’

27 juni 2013 | Persberichten | 0 reactie(s) Vereniging

Den Haag / Tilburg

​De Commissie Monitoring Talent naar de Top heeft vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) aangewezen als aansprekend voorbeeld in de categorie Runner-up, als nieuwe charterondertekenaar met veelbelovend beleid. Vandaag is de monitor van de commissie gepresenteerd aan minister Hennis-Plasschaert en werden de aansprekende voorbeelden officieel bekend gemaakt.

Op 27 november 2012 ondertekende het bestuur van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), als eerste organisatie in het voortgezet onderwijs, het charter ‘Talent naar de Top’. Met deze samenwerking onderstreept vereniging OMO haar streven om een werkgever te zijn met de juiste mix van talenten in de top van het onderwijs.

Passend leiderschap
Bestuursvoorzitter Eugène Bernard: ”Het personeel in topfuncties is idealiter een mooie afspiegeling van het totale personeelsbestand. Vereniging OMO laat daarin de laatste jaren een stijgende lijn zien. Zo is het aantal vrouwen in de functie van schoolleider bij OMO-scholen sinds 2010 gestegen van 18% naar 33%. Toch blijft het in de toekomst een uitdaging om te voldoen aan de vraag naar goede schoolleiders en management. Passend leiderschap op alle niveaus is een vereiste voor het realiseren van goed onderwijs.”

Gedeelde ambitie
Ons Middelbaar Onderwijs heeft het Charter Talent naar de Top in 2012 ondertekend om een stimulans te geven aan het diversiteitsbeleid. Omdat de organisatie is samengesteld uit 35 redelijk autonome scholengemeenschappen wordt beweging gecreëerd door een brede dialoog aan te gaan. Daaruit moet blijken hoe het beste een impuls aan diversiteit gegeven kan worden. Geen dichtgetimmerde uniforme aanpak dus, maar goed met elkaar doordenken via welke wegen diversiteit gerealiseerd kan worden. ”Als de doelen eenmaal helder en gedeeld zijn, geldt als uitgangspunt: afspraak is afspraak”, aldus Bernard. Dit resulteerde de afgelopen periode in meerdere benoemingen van vrouwelijke rectoren.

Charter Talent naar de Top
De Commissie Monitoring volgt de jaarlijkse vorderingen van ondertekenaars van het Charter Talent naar de Top. Het Charter Talent naar de Top is een publiek commitment, een code met heldere afspraken voor het realiseren van diversiteit in de (sub) top. Ondertekening van het Charter is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Als Charterondertekenaars uitblinken in het succesvol inbedden van m/v-diversiteit in hun organisatie worden zij door de Commissie Monitoring tot aansprekend voorbeeld benoemd. Voor meer informatie over Stichting Talent naar de top, het Charter Talent naar de top en het persbericht van 26 juni (‘Toename van vrouwen in de top ondanks recessie’) zie www.talentnaardetop.nl.

De motivatie van de Commissie Monitoring ‘Talent naar de top’ voor de verkiezing van Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs tot aansprekend voorbeeld:

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
RUNNER UP

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is een nieuwe charterondertekenaar die laat zien met veel enthousiasme en inzet werk te willen maken van diversiteit. Voor Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is duidelijk dat diversiteit meerwaarde heeft voor het realiseren van goed onderwijs. Duidelijk is ook dat doorstroom van vrouwen naar hogere functies niet vanzelf gaat. Vrouwen zijn binnen Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs goed vertegenwoordigd, maar nog niet in de top en subtop. Het aantal vrouwelijke schoolleiders is echter wel al in de lift en dat is een goed vertrekpunt. Omdat de organisatie is samengesteld uit een groot aantal scholen is de uitdaging samen op te trekken om diversiteit te realiseren. Interessant is hoe men dit aanpakt door het opzetten van een brede dialoog, gefaciliteerd door het kersverse kennisnetwerk. De Commissie zal met belangstelling volgen hoe aan diversiteit binnen Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs verder vorm wordt gegeven.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.