Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

JBC en de WON-Akademie

7 maart 2014 | Martine van der Staal | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

WON staat voor Wetenschaps Oriëntatie Nederland www.wonakademie.nl

De aansluiting tussen vwo en hoger onderwijs blijkt soms niet probleemloos te verlopen. Om vwo leerlingen beter voor te bereiden op hun wetenschappelijke vervolgopleiding beoogt de leerlijn WON-Akademie de w van het vwo meer cachet te geven. 

Wetenschapsoriëntatie
Wetenschapsoriëntatie gaat om kennis en vaardigheden op het gebied van wetenschap in de volle breedte (alfa, bèta en gamma), belangrijke wetenschappelijke methoden/technieken en stappen die in de onderzoekspraktijk (meestal) gezet moeten worden. Hierbij is er ruime aandacht voor het ontwikkelen van een wetenschappelijke houding bij leerlingen. Zij leren de wereld kritisch denkend tegemoet te treden met nieuwsgierigheid, creativiteit en een open mind.  

Invulling
De WON-akademie beschrijft Doelen & Eindtermen en biedt scholen een Leerlijn aan die zich richt op alle leerlingen van de vwo-afdeling. Het is een rode draad door het gehele curriculum van alle vakken, vanaf de brugklas tot en met het examenjaar. Scholen bepalen zelf hoe ze deze rode draad pedagogisch-didactisch aan de orde laten komen, hoe ze dit praktisch en roostertechnisch organiseren. De vwo-leerlingen houden zich vanaf de brugklas tot het eindexamen bezig met wetenschappelijk onderzoek in alle disciplines: alfa, bèta, gamma én combinaties hiervan. Tijdens de vakken wetenschapsoriëntatie en wetenschapsfilosofie komen leerlingen in contact met de basis van het wetenschappelijk denken. Hierbij maken zij kennis met wat wetenschap en wetenschapsbeoefening inhoudt en worden zij gevoelig gemaakt voor een wetenschappelijke, onderzoekende houding.

Wetenschapsoriëntatie bij JBC
Het Jeroen Bosch College is sinds 2013 erkend als WON-school. De school heeft ervoor gekozen onderzoeksprojecten in de onderbouw te relateren aan de eigen omgeving van de vwo-leerlingen. De opzet is thematisch, waaraan verschillende vakken een bijdrage leveren. In de onderbouw staat in elk leerjaar een ander aspect van de stad ’s-Hertogenbosch centraal. In de bovenbouw zijn de onderzoeksprojectengericht op het aanleren van het doen van verantwoord wetenschappelijk onderzoek.

-  Brugklas: de historische stad ‘s-Hertogenbosch (verleden)
-  Tweede klas:     de moderne stad ‘s-Hertogenbosch (heden)
-  Derde klas:         de duurzame stad ‘s-Hertogenbosch (toekomst)
-  Vierde en vijfde klas: aanleren basisvaardigheden
 - Zesde klas:         meesterproef

Het Jeroen Bosch College werkt in dit programma samen met de stad ’s-Hertogenbosch en met de provincie Noord-Brabant.

WON-manifestatie
Op 17 april 2014 vindt op de TU Eindhoven de regionale WON-manifestatie van 2014 plaats. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de beste onderzoeksgroepen van de aangesloten scholen hun onderzoeksproject en dingen mee naar deelname aan de landelijke WON-finale. De vertegenwoordiging van het Jeroen Bosch College bestaat uit een groep vwo 3-leerlingen die onderzoek hebben gedaan naar het scheiden van papier en plastic in ’s-Hertogenbosch. De afvalstoffendienst aldaar heeft geconstateerd dat inwoners vooral het plasticafval onvoldoende scheiden en heeft onze leerlingen gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om plastic en papier gezamenlijk in te zamelen en pas achteraf te scheiden.

Met de implementatie van de WON-Akademie in het vwo-onderwijs, biedt het Jeroen Bosch College een kansrijke omgeving voor zijn leerlingen om al vanaf klas 1 te kunnen ervaren over welke wetenschappelijke talenten zij beschikken.


Inmiddels zijn in Nederland 50 scholen aangesloten bij de WON-Akademie. Zij worden regelmatig gevisiteerd door een selecte groep WON-wetenschappers waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. De WON-akademie stelt strenge kwaliteitseisen aan haar leden.

2College Durendael in Oisterwijk en het Sondervick College in Veldhoven zijn al langer actief met de WON-Akademie. Het Jeroen Bosch College is vanaf schooljaar 2013-2014 met dit programma gestart.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.