Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Maatschappelijke Stage heeft toekomst!

3 april 2014 | Munnikenheide College | 1 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Het is erg waardevol om te ervaren dat iets voor een ander doen, zonder er wat voor terug te verwachten, ook leuk kan zijn. Uit ervaring is gebleken dat leerlingen regelmatig als vrijwilliger actief worden na een maatschappelijke stage.

We zoeken de verbinding met de omliggende samenleving, o.a. via de contacten uit het vrijwilligerswerk van onze medewerkers. Dat levert bovendien een extra dimensie aan de maatschappelijke stage op. Daarnaast geven de projecten extra publiciteit voor de school en de organisaties waar we mee samenwerken.

Landelijke bezuinigingen

De maatschappelijke stage staat al een tijdje onder druk vanuit de Tweede Kamer. Het niet langer verplichten van de maatschappelijke stage levert een landelijke bezuiniging van 75 miljoen euro op.

Er wordt keuzevrijheid geboden aan de school, en er is geen extra financiering beschikbaar. In onze missie en visie wordt expliciet vorm gegeven aan maatschappelijke stage. Daarom continueren we deze activiteiten voor de leerjaren 1 en 2. Onze leerlingen doen in leerjaar 3 en 4 een beroepsstage. Daar wordt de maatschappelijke betrokkenheid vaak al in de beroepsstage vormgegeven.

Samenwerken in de regio

We zijn de afgelopen jaren verschillende samenwerkingsovereenkomsten aangegaan met organisaties uit de regio. Er is vaak sprake van een win-winsituatie: de organisatie heeft bijvoorbeeld een ruimte nodig voor hun project die wij als school kunnen aanbieden, daarnaast is het erg leerzaam voor onze leerlingen om bij zo’n project te helpen. In samenwerking met o.a. de WMO-raad en Brabants Landschap doen we veel langdurige projecten. Ook de gemeentes en ondernemers in de regio erkennen het belang en de meerwaarde van de maatschappelijke stage en stellen regelmatig spullen en/of middelen beschikbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact ouderen en jongeren

Het in contact brengen van ouderen en jongeren (wat anders waarschijnlijk nooit gebeurd zou zijn) is voor ons als school erg waardevol. Enkele voorbeelden van terugkerende projecten: 

Scootmobieldag en e-bike training: op onze school wordt er praktijk en theorie training gegeven. De leerlingen helpen bij de opbouw van het parcours voor de praktijktraining, schenken koffie en thee, en ondersteunen tijdens de activiteit zelf.

Toegankelijkheidsproject: de leerlingen onderzoeken samen met een begeleider van school of van de WMO-raad de toegankelijkheid van winkels en openbare gebouwen. Vanuit de sector Zorg & Welzijn worden bijvoorbeeld de rolstoelen meegenomen om de toegankelijkheid ook echt te ervaren. 

Adoptie twee scootmobielpaden: in het bos (De Pannenhoef) liggen twee paden die ook toegankelijk zijn met een scootmobiel en rolstoel. Wij hebben deze als school geadopteerd en zorgen elk jaar voor het onderhoud in samenwerking met Brabants Landschap.          

Jongeren krijgen breiles van ouderen: sinds dit schooljaar worden er op verschillende momenten breilessen georganiseerd tijdens projectweken. Onze leerlingen krijgen dan van ouderen les hoe ze moeten breien. 

Na zo’n maatschappelijk project kijken leerlingen vaak met andere ogen naar de ouderen ‘Het zijn toch wel leuke mensen!’ is een vaak gehoorde reactie. Ook de oudere mensen vinden het altijd leuk om weer een keertje op school een kijkje te nemen.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

1 reactie(s)

 • De visie van het Cambreur College op de MaS.

  De waarde van Maatschappelijke Stage
  Ook op het Cambreur College zien wij de meerwaarde van de Maatschappelijke Stage. Het is voor de leerlingen een waardevolle ervaring voor hun ontwikkeling.
  Op het Cambreur College hadden we in het verleden de zogenaamde zorgdagen. Havo- en vwo-leerlingen gingen gedurende een dag stage lopen bij een zorginstelling. De leerlingen gaven aan dat ze dit zeer zin- en waardevol vonden. Na de invoering van de Maatschappelijke Stage zijn deze dagen verdwenen.

  Hiervoor in de plaats hebben we een aantal goede stages gevonden. Zo is er het Meet-en-Greetproject van het Rode Kruis. Leerlingen gaan met alleenstaande bejaarden op stap. Ze plannen een aantal bezoekjes aan de bioscoop, een museum of ze gaan gezellig samen koken. Beide partijen genieten hier met volle teugen van en kijken na afloop terug op een geslaagd project.

  Dit jaar zijn we eveneens begonnen met een Meet-en-Greetproject bij de GGZ Breburg in Dongen. Ook hier zijn de reacties positief. De bewoners van GGZ Breburg vinden het prettig dat leerlingen hun een bezoek brengen en diverse activiteiten met hen gaan doen. Meer begrip van oud voor jong en omgekeerd geeft hier een duidelijke meerwaarde.

  Onze leerlingen worden structureel een keer per jaar ingezet tijdens de gemeenschappelijke sportdag voor de Dongense basisscholen. De leerlingen van vmbo basis- en kaderberoeps gaan hier altijd met veel plezier helpen. Zij verlenen hand- en spandiensten en begeleiden groepjes leerlingen bij diverse spelletjes.

  De plaatselijke parochie organiseert altijd een kerst- en een paasviering. Ouderen worden die middagen in de watten gelegd en ook hier komt de hulp van een aantal leerlingen van het Cambreur College als geroepen.
  Het Cambreur College kan zich rijk prijzen met het grote aanbod aan activiteiten dat wij vanuit de plaatselijke verenigingen krijgen. De organisatoren van de Dag van het Park, van het Oranjeparkfestival weten ons te vinden, en ook de sportverenigingen doen vaak een beroep op ons.

  Helaas zien wij wel dat door de ontwikkelingen de Maatschappelijke Stage in zijn huidige vorm zal verdwijnen. Door het wegvallen van de bekostiging moeten we nadenken, wat er overeind kan blijven. Voor onze vmbo- en mavo- leerlingen zullen wij zeker vormen van Maatschappelijke Stage blijven zoeken. Maar ook voor de havo- en vwo-leerlingen is een vorm van Maatschappelijke Stage belangrijk. Bovenstaande projecten zullen in de toekomst hopelijk behouden blijven. Maatschappelijke betrokkenheid, burgerschapsvorming en sociale integratie zijn opdrachten aan het onderwijs. Daar zijn wij ons zeer van bewust.
  De Maatschappelijke Stage is voor gemeenschap en voor leerlingen zinvol, zonder twijfel.

  22-04-2014 | 15:05 | Renate Siemons - Cambreur College | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.