Maatschappelijke Stage heeft toekomst!
3 april 2014 | Munnikenheide College | 1 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Scholen
Het is erg waardevol om te ervaren dat iets voor een ander doen, zonder er wat voor terug te verwachten, ook leuk kan zijn. Uit ervaring is gebleken dat leerlingen regelmatig als vrijwilliger actief worden na een maatschappelijke stage.
We zoeken de verbinding met de omliggende samenleving, o.a. via de contacten uit het vrijwilligerswerk van onze medewerkers. Dat levert bovendien een extra dimensie aan de maatschappelijke stage op. Daarnaast geven de projecten extra publiciteit voor de school en de organisaties waar we mee samenwerken.
Landelijke bezuinigingen
De maatschappelijke stage staat al een tijdje onder druk vanuit de Tweede Kamer. Het niet langer verplichten van de maatschappelijke stage levert een landelijke bezuiniging van 75 miljoen euro op.
Er wordt keuzevrijheid geboden aan de school, en er is geen extra financiering beschikbaar. In onze missie en visie wordt expliciet vorm gegeven aan maatschappelijke stage. Daarom continueren we deze activiteiten voor de leerjaren 1 en 2. Onze leerlingen doen in leerjaar 3 en 4 een beroepsstage. Daar wordt de maatschappelijke betrokkenheid vaak al in de beroepsstage vormgegeven.
Samenwerken in de regio
We zijn de afgelopen jaren verschillende samenwerkingsovereenkomsten aangegaan met organisaties uit de regio. Er is vaak sprake van een win-winsituatie: de organisatie heeft bijvoorbeeld een ruimte nodig voor hun project die wij als school kunnen aanbieden, daarnaast is het erg leerzaam voor onze leerlingen om bij zo’n project te helpen. In samenwerking met o.a. de WMO-raad en Brabants Landschap doen we veel langdurige projecten. Ook de gemeentes en ondernemers in de regio erkennen het belang en de meerwaarde van de maatschappelijke stage en stellen regelmatig spullen en/of middelen beschikbaar.

Contact ouderen en jongeren
Het in contact brengen van ouderen en jongeren (wat anders waarschijnlijk nooit gebeurd zou zijn) is voor ons als school erg waardevol. Enkele voorbeelden van terugkerende projecten:
Scootmobieldag en e-bike training: op onze school wordt er praktijk en theorie training gegeven. De leerlingen helpen bij de opbouw van het parcours voor de praktijktraining, schenken koffie en thee, en ondersteunen tijdens de activiteit zelf.
Toegankelijkheidsproject: de leerlingen onderzoeken samen met een begeleider van school of van de WMO-raad de toegankelijkheid van winkels en openbare gebouwen. Vanuit de sector Zorg & Welzijn worden bijvoorbeeld de rolstoelen meegenomen om de toegankelijkheid ook echt te ervaren.
Adoptie twee scootmobielpaden: in het bos (De Pannenhoef) liggen twee paden die ook toegankelijk zijn met een scootmobiel en rolstoel. Wij hebben deze als school geadopteerd en zorgen elk jaar voor het onderhoud in samenwerking met Brabants Landschap.
Jongeren krijgen breiles van ouderen: sinds dit schooljaar worden er op verschillende momenten breilessen georganiseerd tijdens projectweken. Onze leerlingen krijgen dan van ouderen les hoe ze moeten breien.
Na zo’n maatschappelijk project kijken leerlingen vaak met andere ogen naar de ouderen ‘Het zijn toch wel leuke mensen!’ is een vaak gehoorde reactie. Ook de oudere mensen vinden het altijd leuk om weer een keertje op school een kijkje te nemen.