Voortgang Script!
18 april 2014 | Overige berichten | 0 reactie(s)
Koers 2016 | Onderwijs | Medewerkers
Script!
Momenteel wordt de website van Script gebouwd. We hopen die op 27 mei te lanceren. Er zijn al ongeveer tien artikelen aangeboden. De eerste bundel is in januari al in druk verschenen. Op de 27e mei zullen zeven lezingen worden gehouden in De NWE Vorst te Tilburg voor een publiek. Script! is dan inhoudelijk compleet, voorzien van een toegankelijke website. Wij vertrouwen erop dat Script! docenten en opleiders uitnodigt om mee te doen.
Wat is Script?
Script! is een in beginsel digitaal publicatieorgaan voor drie rubrieken:
-
artikelen van docenten en opleiders (2.000 woorden);
-
thema-bundels met uitgebreidere bijdragen;
-
last but not least: Script! Talk, lezingen die voor een publiek opgenomen worden.
Leraren doen vaker zelf onderzoek. Het is echter niet makkelijk om de resultaten van dat school gebonden onderzoek ergens te publiceren. Het is dan ook begrijpelijk dat de onderzoeksresultaten van docenten gepresenteerd worden tijdens studiedagen van hun eigen school. Enthousiasme en betrokkenheid stralen van die presentaties af. Dat moet zo blijven en we willen dit school gebonden onderzoek een eigen platform geven. Zo ontstond Script!.
Academische opleidingsscholen
Voor een leraar zijn verschillende competenties beschreven. Competenties geven aan hoe een leraar moet handelen in een onderwijssituatie. Naast vaardigheden zijn er uiteraard ook persoonlijke kenmerken van de leraar die belangrijk zijn voor zijn of haar leraarschap. Soms wordt dit de X-factor van de docent genoemd.
Koers 2016 spreekt over die persoonlijke professionaliteit. Dat gebeurt aan de hand van de bekende vijf v’s: een docent is vrolijk, verrassend, verrijkend, vakbekwaam en verantwoordelijk. Hierdoor kwam er aandacht voor de leraar als persoon. Deze ‘vijf v’s’ trokken de aandacht van docenten en ook van wetenschappers. Deze onderscheidingen werden bestudeerd en in samenspraak met docenten kwamen er nieuwe interpretaties van het leraarschap: een onderzoekende houding bleek een razend belangrijk kenmerk.
De Onderwijsraad pleitte op zijn beurt voor een onderzoekende houding. Het lijkt alsof deze houding nu als vanzelfsprekend hoort bij het beroep van leraar. Maar die houding is toch niet zo vanzelfsprekend. Een leraar is in zijn dagelijkse beroep immers gericht op het oplossen van problemen en op praktisch handelen. Het vraagt juist om een andere beschouwende houding voor het analyseren van didactische of onderwijskundige vragen. Het is niettemin de moeite meer dan waard om die onderzoekende houding de kans te geven om zich verder te ontwikkelen in de schoolpraktijk.
De academische opleidingsscholen (AOS’en) bieden daar bij uitstek een structuur voor. Niet het doen van onderzoek maar ook het zich puur afvragen in de discussies over wat nu de feiten zijn, maakt dat er een klimaat ontstaat waarin collega’s zich losmaken van wat altijd al gedacht werd of wat zo vanzelfsprekend lijkt. ‘Werkt mijn werk echt?’ is voor diverse collega’s de aanzet tot een vorm van kennisverwerving.
Uit ervaring van de AOS’en blijkt dat docenten bewuster gaan functioneren en beter worden in het stellen van een onderzoekbare vraag.