Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Zomerschool

20 mei 2014 | Pierre Diederen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

De ontwikkeling van de zomerschool biedt kansen voor alle betrokkenen. In de zomervakantie kunnen leerlingen met een onvoldoende eindrapport de schade repareren zodat bevordering naar de volgende klas mogelijk wordt. In de eerste week van de zomervakantie en in de laatste week van de zomervakantie wordt een intensief programma op maat aangeboden. In de 4 weken daartussen moet de leerling taken volbrengen. Het concept voorkomt dat leerlingen een jaar “verliezen”. Dat geldt natuurlijk niet in alle gevallen, want het is goed denkbaar dat leerlingen gebaat zijn bij een extra jaar in het voortgezet onderwijs. Maar er zijn veel leerlingen waarvoor het jaar doubleren geen meerwaarde heeft. Uitgedrukt in geld gaat het dan om ruim € 7000 extra kosten voor de schoolloopbaan en een jaar later op de arbeidsmarkt kost ook al vlug € 15.000. 

Doubleurs zijn meestal geen aanwinst in de klas. Veel leerstof beheersen zij al en de verleiding om energie te gebruiken in het randgebeuren is groot. In combinatie met een zeker mentaal overwicht vanwege de kalender leeftijd is dat vaak de oorzaak van ordeproblemen.

Voor leraren biedt de zomerschool ook grote kansen. Met de inzet tijdens de eerste en de laatste week van de zomervakantie worden de werkzaamheden beter gespreid over het jaar. Twee weken grote vakantie inleveren in ruil voor 4 lesuren minder per week, dat lijkt een aanlokkelijk aanbod.

Geen wonder dat Den Haag flinke budgetten beschikbaar stelt om te experimenteren met zomerscholen die gericht zijn op het voorkomen van doubleren in het voortgezet onderwijs. Het is te hopen dat ook OMO-scholen snel starten met experimenten rond de zomerschool.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.