Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

OMO-profielwerkstukprijzen 2014 uitgereikt

6 juni 2014 | Persberichten | 3 reactie(s) Onderwijs | Scholen | Leerlingen

Vandaag reikte Eugène Bernard, voorzitter van de raad van bestuur en van de jury, voor de vijftiende keer de OMO-profielwerkstukprijzen voor de beste profielwerkstukken havo en vwo uit. De winnaars van de beide prijzen komen dit jaar uit de regio Eindhoven.   

     

Iris Begers en Anouk van Stratum van het Varendonck College winnen de profielwerkstukprijs voor de havo met hun werkstuk ‘De invloed van kleuren’, waarmee zij aantonen dat die invloed wel degelijk een stuk groter is dan we vaak denken. De jury complimenteert de schrijfsters met de combinatie van wetenschappelijke oriëntatie met niet wetenschappelijke technieken die zij hebben toegepast. De vwo-prijs gaat dit jaar naar Kevin Choi, nu leerling van Pleinschool Helder en voorheen van het Antoon Schellenscollege, voor zijn werkstuk met als titel ‘HiSPARC: Kosmische straling’. De jury is onder de indruk van zijn gedegen literatuurstudie naar de invloed van kosmische straling op de aarde.

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van familie, vrienden, docenten en schoolleiders van de genomineerden. De winnende werkstukken in de beide categorieën werden gehonoreerd met een geldbedrag van € 1.600,-. Daarnaast zijn er vier eervolle vermeldingen toegekend. De werkstukken van deze leerlingen werden beloond met een cheque ter waarde van € 400,-. Nore de Kort (havo, De Nieuwste School) ontvangt een eervolle vermelding voor haar werkstuk ‘Lezen is leuk’, waarin zij onderzoekt hoe zij ervoor kan zorgen dat kinderen uit groep 6 gemotiveerd blijven om te lezen. Ook Elise van den Broek en Leonie van der Reest van Roncalli Scholengroep waren dit jaar genomineerd voor de profielwerkstukprijs havo. Met het werkstuk ‘Jongeren en subculturen’, waarvoor zij eveneens een eervolle vermelding ontvingen, verdiepen zij zich in de verbanden tussen geschiedkundige data en levensbeschouwelijke elementen in de samenleving.

Voor de vwo-prijs gaat een eervolle vermelding naar Melissa Zwalua en Sanne van Oosterhout, leerlingen van het Theresialyceum. Zij onderzoeken in hun werkstuk ‘Geur en Geheugen, wat is het verband?’ hoe het komt dat bepaalde geuren herinneringen laten herleven. Ook genomineerd voor de vwo-prijs waren Nina IJdens en Laura Thomas van Gymnasium Beekvliet genomineerd voor de profielwerkstukprijs vwo. Met het werkstuk ‘Quiet’ nemen zij hun eigen school onder de loep. In het onderzoek naar de verdeling, acceptatie en ontwikkeling van introversie stellen zij zich de vraag of Gymnasium Beekvliet een geschikte omgeving is voor introverte leerlingen. Zij ontvingen eveneens een eervolle vermelding.

Met de uitreiking van deze prijzen voor havo en vwo wil de raad van bestuur het belang van het toepassen van onderzoeksvaardigheden op een bijzondere wijze onderstrepen. Als beoordelingscriteria golden de kwaliteit en originaliteit van het gekozen onderwerp, de kwaliteit van de onderzoeksvaardigheden: hypothese/bewijsvoering/conclusie en de kwaliteit van de reflectie op leerpunten, samenwerking en ervaringen. 

Frans Claassens, rector van het Rythovius College en jurylid: “Het jureren van de profielwerkstukken is een voorrecht. Fascinerend om te zien welke onderzoeksvragen leerlingen zichzelf stellen en hoe ze daar via onderzoek de antwoorden op zoeken. We zien veel creativiteit en talent; en we zien ook dat voor veel leerlingen het profielwerkstuk een mooie opstap is naar de studie (en soms al: het beroep) van hun dromen.”

De uitslag

Havo

Titel  Naam School  Prijs 
De invloed van kleuren  Iris Begers
Anouk van Stratum
Varendonck
College
Winnaar € 1600,-
Lezen is Leuk Nore de Kort De Nieuwste
School   
Eervolle vermelding
€ 400,-
Jongeren en subculturen Elise van den Broek
Leonie van der Reest   
Roncalli SG Eervolle vermelding
€ 400,-

Vwo

Titel  Naam  School  Prijs 
HiSPARC: kosmische
straling
Kevin Choi

Pleinschool Helder,
voormalig leerling
Antoon Schellenscollege

Winnaar € 1600,-
Geur en Geheugen,
wat is het verband?          
Melissa Zwalua    
Sanne van Oosterhout
Theresialyceum Eervolle vermelding
€ 400,- 
Quiet  Nina IJdens
Laura Thomas        
Gymnasium Beekvliet Eervolle vermelding
€ 400,-

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

3 reactie(s)

 • Opmerkelijk veel Girl Power!
  Gefeliciteerd iedereen met deze mooie prijs.

  01-07-2014 | 19:52 | Hilde Banierink | Reageren | Reageren met quote

 • De felicitaties voor alle genomineerden en winnaars. Speciaal voor Kevin Choi mijn felicitaties omdat hij gedurende 1 jaar op het Antoon Schellenscollege mijn mentorleerling is geweest. Ook toen waren zijn kwaliteiten al herkenbaar. Helaas kon ik niet aanwezig zijn. Een mooie toekomst gewenst voor de winnaars en genomineerden. Het is prachtig om te zien dat jonge mensen zoveel drive en creativiteit ten toon spreiden. Er komt een prachtige generatie aan!!

  22-06-2014 | 14:54 | Erica de Kooning de Kanter | Reageren | Reageren met quote

 • Genoten van een middag en de persoonlijke woorden voor alle genomineerden voor de profielwerkstukprijs 2014. Natuurlijk supertrots dat onze leerling, Kevin Choi, met zijn werkstuk een 1e plaats heeft weten te bereiken.
  Ook aan alle andere genomineerden nogmaals een welverdiende felicitatie voor hun geleverde prestaties.

  06-06-2014 | 23:11 | Ingrid van Eijndhoven | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.