Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Pleinschool Helder zet zich in voor Dance4Life

14 oktober 2014 | Alex van den Heuvel | 3 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Hoe vet: Geoorloofd naar een dance event in de HMH tijdens schooltijd!

Drukte, een onbekende omgeving en DJ Hardwell die zijn bass de dansvloer opstuurt. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar, een gewone schooldag, activiteiten naast het gewone lesprogramma. Dat past niet, dat is geen match, dat kán toch niet. Niets is minder waar: Tussen september en december zetten leerlingen van Pleinschool Helder zich in voor Dance4life en gaan op 1 december naar Amsterdam om mee te dansen voor een wereld zonder aids.

Dance4life werkt samen met jongeren aan een wereld zonder aids. Ze doen dit door middel van het geven van seksuele voorlichting, en maken gebruik van muziek en dans om jongeren te betrekken en inspireren. Bovendien motiveert Dance4life jongeren om zélf in actie te komen en de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen. Het Nederlandse initiatief vindt inmiddels plaats in 20 landen verspreid over 5 continenten.

Eerder zetten leerlingen van Pleinschool Helder zich in voorgaande jaren al in voor onderwijsprojecten in Kenia en Ghana. Dit jaar doen zij voor de eerste keer mee met Dance4life, waarbij zij uitgedaagd worden ook buiten de muren van de school en de veilige omgeving van thuis sponsorprojecten te organiseren.

Pleinschool Helder is een kleinschalige havo/vwo school die zich specifiek richt op leerlingen met een vorm van autisme en/of AD(H)D. Als zelfstandige school valt Pleinschool Helder niet onder het speciaal voortgezet onderwijs, maar binnen het reguliere onderwijs. Regulier, maar toch anders. Zij scheppen een klimaat waar de leerlingen optimaal kunnen presteren en waar zij zich vooral ook prettig en vertrouwd voelen. Een omgeving die zorgzaam en alert is, die oog heeft voor elk kind en waar docenten en medewerkers als één team betrokken zijn. Zij zijn vooral duidelijk in wat ze kunnen betekenen voor onze leerlingen en hun ouders. Duidelijkheid in deze tussenstap tussen speciaal en regulier onderwijs.

Acties voor Dance4life
Een organisatieteam bestaande uit 4 docenten en 4 leerlingen inventariseert en coördineert schoolbrede, klassikale en individuele sponsoracties. Daarnaast motiveert zij leerlingen deel te nemen aan de acties. Iedereen kan meedoen.

Het team regelt elke donderdag een activiteit op het plein voor de school, waar de meeste leerlingen tussen de middag pauzeren. Naast de verkoop van verschillende etenswaren was er op 18 september, de laatste warme dag van de zomer, een wel heel bijzondere activiteit: waterballonnen gooien op docenten. Enkele leerlingen wisten al dagen op wie ze gingen gooien. Ieder met een eigen reden: te veel huiswerk, te hard werken tijdens de les, een onvoldoende, de mentor. Anderen sloten zich een beetje schoorvoetend aan in de verkooprij en konden moeilijk een keuze maken. Uiteindelijk werd er met veel plezier gegooid. De opbrengst was overweldigend: ruim € 250,00

Klassikaal krijgen de activiteiten steeds meer vorm. Zo is er een tweede klas die heeft thuis walnoten verkocht en op school een week in de pauze ‘raad het aantal’ gedaan. Een brugklas gaat met hun mentor, die Engels geeft, Engelse drop verkopen. Havo 3 is bezig met het organiseren van een spellenkermis waarbij serieuze prijzen te winnen zijn.

Individueel hebben leerlingen ouders, familie en vrienden gemobiliseerd te sponsoren voor bijvoorbeeld het meedoen aan de IAK City Run, een onderdeel van de Marathon Eindhoven. Ook docenten zetten hier hun beste beentje voor. Daarnaast worden er boodschappen gedaan, auto’s en ramen gewassen, lege flessen ingeleverd en mensen gewoon gevraagd om een bijdrage voor het goede doel. Op het moment van schrijven zijn we 5 weken aan de gang en hebben we nog 7 weken voor ons om geld in te zamelen. Waar een kleine school groot in kan zijn, blijkt wel uit de opbrengst tot nu toe: € 1.259,16!

Alle deelnemende scholen worden bezocht door een Dance4life tour team. Zij verzorgen dan een les van 50 minuten per leerjaar met o.a. pakkend beeldmateriaal als filmpjes en foto’s, een persoonlijk verhaal, de Dance4life drill (dans), veel interactieve elementen en natuurlijk veel informatie over hiv en aids. Een extra motivatie om activiteiten te blijven bedenken en uitvoeren.

Knallende afsluiter
Het Dance4life event op 1 december (Wereld Aids Dag) is de knallende afsluiter van de scholenactie waar Helder aan meedoet. 6000 leerlingen en bekende artiesten gaan met z’n allen uit hun dak in de Heineken Music Hall. Natuurlijk dansen ze op het event ook 1 uur non-stop voor een wereld zonder aids, want dát is waar ze zich voor laten sponsoren. Meegaan en meedoen mag, maar hoeft niet. Zich in hun eigen omgeving inzetten voor het goede doel is toch wat anders als meegaan naar een dansfeest in de hoofdstad, waar het druk is en een beroemde DJ zijn muziek draait. Toch willen de docenten van Helder hun leerlingen de kans geven een actie als voor Dance4life mee te maken. Naast de sponsoracties die buiten het gewone schoolritme ontplooid worden, is ook dit iets waarmee zij kennis mogen maken. Helder is niet alleen een school op didactisch gebied, maar wil haar leerlingen ook voorbereiden op en om laten gaan met niet alledaagse activiteiten.

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

3 reactie(s)

 • Goed dat we op deze manier bezig zijn voor andere mensen.
  Leuk acties gekoppeld aan een serieus doel.
  Fijn dat alle leerlingen zich zo inzetten.

  24-10-2014 | 18:15 | Leontine Verstrijden | Reageren | Reageren met quote

 • Trots op hetgeen we met elkaar bereiken. Dank aan de organisatoren voor hun enthousiasme waarmee ze deze actie hebben opgezet, uitvoeren.

  14-10-2014 | 21:14 | Ingrid van Eijndhoven | Reageren | Reageren met quote

 • Leuke initiatieven, aandacht voor elkaar en de medemens, geweldige inzet en motivatie, kortom chapeau voor alle leerlingen die zich op deze manier voor D4L inzetten!!

  14-10-2014 | 14:23 | A. Tilborghs | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.