Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Pieter Hendrikse neemt afscheid van vereniging OMO

9 april 2015 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging

Op 9 april 2015 neemt Pieter Hendrikse afscheid van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hij is sinds 2003 lid van de raad van bestuur. Ter afscheid geeft hij de vereniging zes statements voor de toekomst mee.

Door: Pieter Hendrikse 

Wat moeten wij vasthouden?

Onder deze veelzeggende titel heb ik mijn ‘laatste woorden’ in de richting van Ons Middelbaar Onderwijs samengevat. Bij gelegenheid van het jaarlijkse (OMO)GMR-congres dat onlangs in Hapert werd gehouden,  heb ik de gelegenheid te baat genomen om ongevraagd te adviseren over de toekomst.

In zes statements valt het te duiden:

De vereniging is goud waard

Misschien niet als je naar het aantal actieve leden van de vereniging kijkt, maar wel als je naar de transparante structuur kijkt. De OMO-governance is zeer aan de maat, en dat komt ook door de verenigingsstructuur. Op alle niveaus binnen de vereniging is er kracht én tegenkracht. Dat behouden én (regionaal?) versterken lijkt mij ‘goud’!

Maak kennisdeling onvermijdbaar

Ons Middelbaar Onderwijs kan en dient (!) meerwaarde te ontlenen aan de mogelijkheden tot kennisdeling op àlle niveaus. Of het nou gaat om actieve ouders binnen scholen, tussen ICT-medewerkers of docenten Natuurkunde: de vereniging biedt optimale en maximale kansen om van en met elkaar te leren. Strategie zou er op gericht dienen te zijn dat voor allen de verleiding groot wordt om kennis te willen delen.

ICT-schaalvoordelen bedrijfsvoering meer benutten

Het ligt zò voor de hand om te veronderstellen dat we maximaal voordeel halen uit de schaalgrootte. En toch kan dat nog beter. Contractvorming op de meest uiteenlopende thema’s van beheer en onderhoud tot ICT-diensten. Het kan allemaal nog professioneler. Wellicht ietwat meer directief!?

Onderwijsaanbod: regionale afstemming/complementariteit

’n Oude wens: scholen voor bijzonder onderwijs hebben als unieke opdracht zich sterk te profileren t.o.v. elkaar. Binnen Ons Middelbaar Onderwijs zijn daartoe extra kansen, gezien de verbondenheid met elkaar. Sterke scholen profileren zich en worden daardoor collegiale concurrenten!

Arbeidsvoorwaarden verbeteren: ‘eigenaarschap’ bij docenten kan veel groter

Docenten maken het verschil: laat dat zien in arbeidsvoorwaarden die ruimte bieden ipv mogelijkheden beknellen. CAO-concept lijkt achterhaald: meer flexibilisering en personalisering zou het credo moeten worden.

School versterken als ‘gelegitimeerde hangplek’/vindplaats van en voor jongeren/7x24

De sociale functie van  de school nooit onderschatten: leerlingen komen vooral voor elkaar: draag er zorg voor dat ze dat blijven doen, ook als leren op welke plaats en op welk tijdstip dan ook kan gebeuren in de nabije toekomst. Wij maken van hun aanwezigheid op school slim en dankbaar gebruik, door hen te stimuleren en uit te dagen tot leren! Zet dat met kracht door…… 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.