Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Succeservaring door mobiliteit

21 april 2015 | Jos Minne | 1 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen | Medewerkers

April vorig schooljaar (2013-2014) werd ons op het Van Maerlant en de Bossche Vakschool medegedeeld dat wij, als gevolg van verandering in wetgeving en een teruglopend leerlingaantal van beide scholen samen, te maken zouden krijgen met overformatie. De overformatie betekende dat er aan collega's gevraagd moest worden of zij over wilden stappen naar een andere school binnen OMO. Aan collega's die eventueel het plan hadden van werkplek te veranderen is gevraagd wie vrijwillig mobiel wilde zijn. Aangezien ik bezig was met het behalen van mijn eerstegraads bevoegdheid biologie, heb ik mij vrijwillig opgegeven om actief deel te nemen in het verkleinen van de overformatie. Het Van Maerlant en de Bossche Vakschool zijn beide ingericht voor vmbo-onderwijs en ik was (ben) van mening dat het niet 'fair' is tegenover collega's om een plek in de formatie vast te houden, als ik weet dat ik uiteindelijk een werkplek in de bovenbouw van het havo/vwo ambieer.

Eind vorig schooljaar wist ik dat ik op zoek moest gaan naar een andere werkplek, maar de invulling voor de tussenperiode was erg onduidelijk. Eind oktober ben ik, na een aantal weken vervangen op de Bossche Vakschool, de lessen van een collega met zwangerschapsverlof op het Sint-Joriscollege in Eindhoven gaan verzorgen. Het is dus mogelijk voor 'mobiele' collega's om ook tijdelijke werkzaamheden te verrichten binnen OMO. Terugkijkend is deze overstap voor mijzelf als professional, maar ook voor mij als persoon, een zeer grote aanwinst geweest in mijn ontwikkeling.

Door de verandering van werkplek en het veranderen van sectieteam, heb ik veel andere inzichten gekregen in mijn eigen manier van lesgeven. Ik zag in mijn lessen en voorbereiding delen die ik goed deed, maar ook delen die ik minder handig aanpakte. Deze constatering maakte didactische vooruitgang mogelijk en ik heb deze inzichten later weer binnen mijn werk kunnen inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder mijn nieuwe ervaringen op een andere werkplek, een goede docent ben. Mijn nieuwe ervaringen hebben mij alleen een nog betere docent gemaakt.

Dit heb ik niet alleen aan mijzelf te danken, maar ook aan de hulp die ik kreeg als nieuwe collega op het Sint-Joris. Ik werd op de school en in de sectie met open armen ontvangen, werd geholpen als ik ergens vastliep en maakte in alle volledigheid deel uit van een team. Ik hoop -en denk- dat ook mijn collega's op het Sint-Joris gebruik hebben kunnen maken van inzichten die ik meebracht vanuit mijn werkplek Van Maerlant Den Bosch. Een nieuwe werkplek voor de een, een nieuwe collega voor de ander: beide maken dat je het beste uit elkaar naar boven haalt en dat je van elkaars inzichten kunt leren. 

Vanaf 3 maart ben ik weer terug op mijn oude werkplek op het Van Maerlant waar ik de werkzaamheden van een zieke collega overneem. Ik ben nu bezig mijn inzichten, verkregen op het Sint-Joris, uit de dragen op het Van Maerlant. Op deze manier komen de expertises van beide scholen samen, waardoor er hopelijk nog beter onderwijs ontstaat. Iets waar wij allen in het onderwijs naar streven. 

Op dit moment is er geen sprake meer van een overformatie voor het schooljaar 2015-2016. Ik mag dus blijven op mijn oude werkplek. Echter, gezien de positieve ervaring van afgelopen schooljaar, ga ik toch op zoek naar een werkplek op een havo/vwo, waar ik de mogelijkheid heb om mij verder te ontwikkelen in het eerstegraads lesgebied. Dit niet vanwege een slechte werkplek, maar om mij nog beter te ontwikkelen als docent. 

Mochten er andere collega's zijn die in dezelfde situatie zitten en zich afvragen of zij zich ook moeten laten overplaatsen dan zeg ik: doen. Ondanks de onzekerheid die het met zich meebrengt, brengt het ook een hoop nieuwe mogelijkheden. De kans om van werkplek te veranderen met behoud van je contract is een grote meerwaarde en zorgt ervoor dat het risico dat je neemt klein blijft. Hierdoor wordt de winst die je door de verrijking aan ervaring krijgt, nog groter.

Jos Minne
Docent biologie

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

1 reactie(s)

 • Beste Jos,

  Goed te lezen dat jouw ervaring op het Sint Joris je zoveel meer heeft gebracht dan je vooraf had kunnen bedenken. Voor jou én het Sint Joris. Het is duidelijk dat jouw ontwikkeling door deze ervaring op een andere school in een versnelling is gekomen. Geweldig dat jij op deze manier initiatief in jouw loopbaan hebt genomen. Mocht je verder willen sparren over jouw loopbaanwensen, neem gerust contact op met ProMotion. De loopbaanadviseurs van ProMotion zijn er voor alle medewerkers van Ons Middelbaar Onderwijs.
  Hartelijke groet,

  Marucha van Bebber
  Loopbaanadviseur ProMotion
  W www.promotion-loopbaanontwikkeling.nl

  19-05-2015 | 18:10 | Marucha van Bebber | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.