Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Afsluiting Jouw eigen Route

1 juli 2015 | Ingrid van Lint | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

In 2012 zijn vanuit het ministerie gelden beschikbaar gesteld voor de scholing van schoolleiders. De Eindhovense OMO-scholen, van Maerlantlyceum, Eckartcollege/Pleincollege Nuenen en Scholengroep Het Plein hebben deze middelen gemeenschappelijk ingezet voor een langlopend en intensief scholingstraject of Management Development Programma. In nauwe samenwerking met ProMotion is ‘Jouw eigen route’ ontwikkeld.

Persoonlijke professionele ontwikkeling

Doel van scholingstraject was de persoonlijke professionele ontwikkeling van de deelnemers aan de hand van een afwisselend programma met raakvlakken voor iedere deelnemer. Met en van elkaar leren over de eigen- en de schoolgrenzen heen.

In november en december 2013 is het traject gestart met een ontwikkelassessment en een aantal individuele gesprekken, bij L&F in Breda. Op basis van een reëel beeld van eigen mogelijkheden en onmogelijkheden richting geven aan de eigen ambitie was het uitgangspunt. Het assessment en de individuele gesprekken vormden de basis voor de individuele coaching die daarna volgde (individuele leerlijn) De deelnemers bepaalden hun eigen leerdoelen waar ze gedurende route aan hebben gewerkt.  

Aftrap en verloop programma

De officiële aftrap vond in januari plaats op het bureau van Ons Middelbaar Onderwijs in aanwezigheid van Eugène Bernard met de vertoning van een heuse trailer waarin te zien is hoe de drie rectoren in een Daf een eigen route door Eindhoven aflegden.

Een belangrijk programmaonderdeel van de route was de training effectief leiderschap onder leiding van MANS. Een training die soms confronterend was maar waarin de deelnemers zichzelf en elkaar goed hebben leren kennen.

Daarnaast hebben de deelnemers inspirerende hoorcolleges gevolgd vanuit verschillende perspectieven waaronder de rol van ons bewustzijn bij keuzes, organisatieverandering en verandermanagement. Tot de sprekers behoorde onder andere Victor Lamme en Jaap Boonstra. Deze lezingen zijn gehouden op bijzondere plekken in onze regio. Steeds opnieuw was de route te gast bij een partner van één van de scholen. Heel bijzonder was hierbij het bezoek aan het Parktheater waar de visitekaartjes van de medewerkers, als onderdeel van de organisatievisie, grote indruk hebben gemaakt.

Naast coaching, intervisie en hoorcolleges bestond ook de mogelijkheid deel te nemen aan verschillende workshops. Afhankelijk van de individuele leerbehoefte kon gekozen worden voor dilemmatraining, coaching, timemanagement, scenarioplanning enzovoort. Er ontstond zelfs een band!  

Afsluiting Jouw eigen Route

De aankomst van de route bij het Daf-museum op 4 en 5 juni leidde tot bijzondere uitkomsten. Niet alleen worden veel ambities rondom het onderwijs gedeeld, de deelnemers weten elkaar nu beter te vinden.

Eén van de belangrijkste opbrengsten van dit traject zijn vooral de reacties van deelnemers waaruit blijkt dat zij het leren kennen van con-collega’s als zeer waardevol ervaren.

We hopen dat andere scholen onze ‘route’ ook in slaan!

Ervaringen van deelnemers 

Onderstaande citaten van de deelnemers spreken duidelijk het gevoel bij het traject uit!

"Mijn eigen route is bepaald, aankomsttijd: onbekend, weersverwachting: soms stormachtig maar altijd zonnig achter de wolken. Ik wens mezelf een prettige reis!"

"Er is niets kostbaarders dan dat wat je nodig hebt."

"Gebruik het vervoersmiddel van de route en stuur zelf, het doel kan verrassend uitpakken."

"Gepersonaliseerd leren voor leidinggevenden, een must."

Nieuwsgierig?

Ga eens een gesprek aan met de schoolleiders uit Eindhoven en/of ProMotion. Zij delen graag hun kennis en ervaring!
Wie volgt??

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.