Durendael vernieuwt praktisch onderwijs vmbo
25 september 2015 | Jessica Köhler | 0 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Scholen
In het schooljaar 2016/2017 krijgt de bovenbouw basis en kader van het vmbo landelijk een nieuwe structuur. 2College Durendael is sinds twee jaar pilotschool voor het profiel Zorg en Welzijn binnen het project ‘vernieuwing in het vmbo’. Het doel van dit project is een betere aansluiting op het mbo. Door zelf de leerstof te schrijven voor de beroepsgerichte vakken, lukt het de school om betekenisvol onderwijs te realiseren.
Nieuwe structuur
Hoe ziet die nieuwe structuur in de bovenbouw er in de praktijk uit? De oude sectoren zijn vervangen door nieuwe profielen. Elk profiel bestaat uit vier modulen en vier keuzevakken. De modulen liggen in principe vast en staan beschreven op de website www.vernieuwingvmbo.nl.
Op 2College Durendael kunnen de leerlingen kiezen uit de profielen ‘Economie en Ondernemen’ en ‘Zorg en Welzijn’. De keuzevakken worden in de nieuwe structuur door de school zelf ingevuld. Een keuzevak duurt twaalf weken. Daarvan is de leerling de helft van de tijd aan het werk buiten de school. Op deze manier doet hij specifieke vakkennis op, die de school niet altijd kan bieden.
Midden in de maatschappij
Om de doorstroom naar het mbo beter af te stemmen, werkt Durendael niet alleen nauw samen met twee mbo-scholen uit de regio, maar ook met lokale organisaties, zoals bijvoorbeeld sportinstituut Team Coolen, cultureel centrum De Krekul, de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) en zorgcentrum Catharinenberg. ‘Wij vinden het belangrijk om als school midden in de maatschappij te staan,‘ zegt Paul Timmermans, afdelingsleider van de bovenbouw vmbo basis en kader. Organisaties uit Oisterwijk en omgeving kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het beroepsperspectief van onze vmbo-leerlingen.’
Durendael pilotschool
‘Wij zijn geselecteerd als pilotschool, vanwege onze manier van werken,’ vertelt Elly Vriens, leerlingcoördinator voor de bovenbouw vmbo basis en kader op 2College Durendael. ‘Onderwijs op maat met mogelijkheden en kansen voor elke leerling, dat is waar wij voor staan.’ Samen met haar collega’s heeft Elly de keuzemodulen voor de bovenbouw helemaal herschreven. ‘Het uitgangspunt voor ons was, om het beroepsonderwijs voor elke leerling leuker en interessanter te maken. Dat hebben we gedaan door individuele programma’s te maken, die aansluiten bij de belangstelling en talenten van de leerlingen.’
Beter voorbereid op de toekomst
Door meer samenwerking tussen de profielen, is het voor leerlingen voortaan ook mogelijk om keuzevakken van een ander profiel te volgen. Dat betekent een flinke toename van het aanbod.
Jade Peters (docente Zorg en Welzijn) ziet de vernieuwing van de beroepsgerichte vakken tevens als een enorme verrijking voor het LOB (Loopbaan Oriëntatie en -Begeleidings)-programma op school. ‘Door LOB-activiteiten te integreren in de praktijkmodulen, is de leerling continu bezig met zijn toekomst en beter voorbereid op het mbo. De leerling legt alle vaardigheden die hij opdoet in de praktijkmodulen vast in een portfolio.’
Een kijkje in de keuken?
In opdracht van de landelijke vernieuwingsgroep vmbo is een filmpje gemaakt waarin docenten en leerlingen uitleggen op welke wijze 2College Durendael de nieuwe structuur in het vmbo heeft vormgegeven. U bent van harte welkom om zelf een kijkje te komen nemen op onze school.