Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

From Schoolclass 2 Businessclass (Sc2Bc)

4 december 2015 | Julien koog | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen | Leerlingen

Vorige maand zijn we op het Fioretti College gestart met het ondernemersproject “From Schoolclass 2 Businessclass”. Een Europees Erasmus+ project, waarbij we de vierdejaars basis- en kaderleerlingen van de klassen handel op een praktische en persoonlijke wijze kennis willen laten maken met het ondernemerschap.

Erasmus+ 

Het Europese karakter aan het project is dat ons geschreven curriculum en projectopzet ook wordt toegepast in vier andere Europese landen. Met de evaluaties vanuit de verschillende landen maken we een project, dat past bij de eigen onderwijs- en ondernemerscultuur van elk land. 
Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Aan de basis staat de gedachte dat investeringen in onderwijs, opleidingen en niet-formeel leren van cruciaal belang zijn om mensen – ongeacht hun leeftijd of achtergrond – de kans te geven zich voortdurend te ontwikkelen oftewel: een leven lang te leren.

Ondernemend en onderzoekend 

Met het project Sc2Bc leren we leerlingen wat er nodig is om een eigen bedrijf te starten en naast ondernemend ook onderzoekend te zijn. De leerling verplaatst zich in het leven van een ondernemer en wordt, naast door de docent, ook gecoacht door een ondernemer uit Veghel. Dit is een innovatief traject omdat deze competenties, vooral voor leerlingen op basis- en kaderniveau, belangrijk zijn om in het latere beroepenveld succesvoller voor de dag te komen. De wens om de kansen voor deze doelgroep te vergroten speelt bij alle Europese partners.

Ondernemen leer je volgens ons niet alleen uit een boek (lesbrieven omtrent de 7 P’s van de marketingmix), maar zeker ook vanuit de ervaringen van het echte bedrijfsleven. Hierbij zijn de ondernemers in Veghel voor ons van groot belang. Dit is voor ons type onderwijs ook het vernieuwende aspect en heeft een grote impact bij zowel leerlingen als docenten. We hebben zes ondernemers uit het Veghels bedrijfsleven bereid gevonden om als coach te fungeren voor een groepje leerlingen. Daarnaast hebben we bij elke P een spreker uit de regio gevonden, die door het aanbieden van een interactieve workshop de leerling meeneemt in bijvoorbeeld de wereld van het vastgoed, ict, marketing of het bankwezen.

Bij de te maken lesbrieven kan gedacht worden aan onderwerpen als:

  • Aan welke praktische zaken moet de leerling denken? 
  • Wat kunnen media voor je betekenen? 
  • Welke competenties dien je te bezitten? 
  • Hoe belangrijk zijn je basisvaardigheden, zoals bijvoorbeeld je afspraken nakomen? 

Leerlingen werken in groepjes van vijf à zes personen. Het proces wordt door de docent en een coach uit het bedrijfsleven nauwlettend in de gaten gehouden en wekelijks geëvalueerd.  

Voor ons als school is het daarbij belangrijk dat de aangeboden lesstof nog wel voorbereidt op het ondernemen van de 21e eeuw. Tijdens de weekevaluaties merken we dat de gedoceerde lesstof niet altijd aansluit op de ondernemerswereld. Met dit project halen we dan ook de eigen ondernemersomgeving in huis, waardoor deze twee culturen dichter bij elkaar komen. Op deze manier is ook de sectie handel nog meer in beweging gekomen. Je kunt spreken van een win-winsituatie.

Sc2Bc is een project in ontwikkeling, waarbij we al op korte termijn een grote impact realiseren:

Leerlingen: Ze zijn enthousiast en laten zien wat ze qua ondernemerszin en creativiteit in huis hebben. Niet uit een boek, maar leren vanuit de intrinsieke motivatie van de leerling. De rol van de enthousiaste ondernemers speelt hierbij zeker een grote rol.

Docententeam & Ondernemers: De schoolcultuur en de regionale ondernemerscultuur maken kennis met elkaar en groeien naar elkaar toe.

Concluderend kun je zegen dat we met dit project een weg zijn ingeslagen, die voor elke partij interessant en stimulerend blijkt te zijn.

Meer informatie? 

Een belangrijk onderdeel van dit project is ook de disseminatie van het cursusmateriaal. Mocht je vragen dan wel interesse hebben in de opzet en/of lesmateriaal van het project dan kun je natuurlijk contact met mij opnemen via jko@fioretticollege.nl.

Namens de werkgroep Sc2Bc,
Julien Koog
Teamleider Economie/Zorg & Welzijn
Fioretti College Veghel

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.