Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Speeddaten met collega’s effectief

15 december 2015 | Jolanda Oorschot | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Vereniging | Medewerkers

Ze waren niet te stoppen: de deelnemers aan de workshop 'Hoe doe jij dat?' Elke ronde kregen ze een nieuwe vraag voorgeschoteld en elke ronde gingen ze met een andere collega in gesprek. Een uur en vele speeddates later vertrok iedereen voldaan en geïnspireerd naar de bar in De Afzakkerij aan de Noordkade in Veghel waar de gesprekken geanimeerd werden voortgezet.

De deelnemers waren zo’n 80 facilitair medewerkers en managers bedrijfsvoering van de OMO-scholen aan de Meesterlijke Ontmoeting ‘Oog, oor en hart van de school’ op 3 december jl. Deze Meesterlijke Ontmoeting stond in het teken van gastheerschap en dienstverlening en de sleutelrol van de conciërge in de school. 

Leren over jezelf en een ander

“Speeddaten zou je minstens één keer per jaar met de mensen in je eigen team moeten doen” concludeerde een leidinggevende. Een deelnemer kwam me na afloop enthousiast vertellen dat hij met zeven collega’s had gesproken en uit ieder gesprek iets had opgestoken: over zichzelf of over de ander en hoe het er op een andere school aan toegaat met betrekking tot bepaalde kwesties: ”Ik zou dit wel elk jaar een keer willen doen, ik kreeg er energie van!” 

De opzet van de workshop was eenvoudig: twee rijen stoelen tegenover elkaar; een stopwatch; een goede vraag en daarover vervolgens zes minuten met elkaar in gesprek. Na afloop van de zes minuten verschoven de deelnemers op de ene rij een stoel zodat ze een nieuwe gesprekspartner tegenover zich kregen en ze weer met een nieuwe vraag werden geconfronteerd.

Speeddaten in je team

Hoe vaak hoor je niet dat vergaderingen langdradig kunnen zijn. Hoe vaak hoor je mensen niet verzuchten hoe fijn zou zijn om eens de tijd te hebben om daadwerkelijk met collega’s in gesprek te gaan over kwesties die ertoe doen, om ervaringen uit te wisselen. En hoe vaak hoor je niet dat daar geen tijd voor is.

Vervang voor een keer eens een vergadering in een speeddate-sessie en breng daarmee energie in je team. Iedereen doet mee, ieders inbreng is belangrijk en iedereen wordt gehoord: interactief én leerzaam.
Vragen of stellingen die je in de speeddate wilt inbrengen kun je zelf verzinnen, afhankelijk van het thema waarmee je met zijn allen aan de slag wilt gaan. Je kunt er ook voor kiezen om de volgende kant-en-klare vragen in te brengen:

 • Wat zijn de energiegevers in je werk?
 • Wanneer ben jij in je element in je werk?
 • Wat zijn jouw sterke punten?
 • Welke factoren dragen bij aan een prettige samenwerking binnen het team waarin je werkt?
 • Wat is een voorbeeld van een lastige situatie met een leerling/ ouder/ collega waarin je tevreden bent over je aanpak?
 • Wat waarderen anderen in jou?
 • Hoe vieren jullie behaalde successen?
 • Hoe ondersteunen teamleden elkaar als het lastig is?
 • Hoe uiten jullie waardering binnen de school?
 • Waar ben je trots op?
 • Wat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen/ hebt gekregen? 

Deze en nog veel meer vragen komen uit ‘Vonkelen’.

Hulp nodig?

Wil je sparren over de toepassing van speeddaten in je team? Heb je inspiratie en tips nodig bij het formuleren van de goede vragen? Heb je ondersteuning nodig bij de uitvoering van een speeddate-sessie op je eigen school? Aarzel niet en neem contact op met het team van ProMotion.

Jolanda Oorschot
Loopbaanadviseur, trainer, coach ProMotion
j.oorschot@omo.nl
013-5955307
promotion@omo.nl
www.promotion-loopbaanontwikkeling.nl

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.