Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Nationaal GSA congres 9 april 2016

22 maart 2016 | Roel Scheepens | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Op 9 april zal op het Sint-Janslyceum in Den Bosch het Nationale GSA Congres plaatsvinden. Tijdens deze dag kan je ervaringen uitwisselen met andere GSA's, ideeën opdoen voor succesvolle acties of je eerste plannen maken voor je startende GSA. Elke middelbare scholier, mbo-student en docent (schoolleider etc.) is van harte welkom. Het programma van de middag:

12.30 uur             Inloop en ontvangst met koffie, thee en een broodje
13.00 uur             Start plenair deel met welkom, uitleg over de dag en presentatie GSA
13.30 uur             Hoe maak je seksuele diversiteit zichtbaar op jullie school?

In deze workshop gaan we samen kijken hoe we seksuele diversiteit en de GSA zichtbaar kunnen maken en houden op jouw school. Niet alleen onder leerlingen, maar binnen de gehele schoolorganisatie.

14.45 uur             Pauze, wisseling, koffie, thee en versnapering.
15.00 uur             Hoe maak je van de GSA een veilige haven?

Iedereen moet zich veilig voelen en iedereen moet zichzelf kunnen zijn op school! Hoe kun je als GSA personen die met vragen over seksuele en/of genderdiversiteit ondersteunen? Hoe ga je om met privacygevoelige informatie binnen de GSA? Hoe kun je LHBT’s op school als GSA helpen en wanneer kun je ze beter doorverwijzen naar bijvoorbeeld een mentor of vertrouwenspersoon?

16.15 uur             Uitwisseling ervaringen en plenaire afsluiting met koffie, thee, fris met snack

16.45 uur             Einde congres

Aanmelden en informatie:
Bezoekers met een krappe beurs kunnen een reiskosten vergoeding krijgen! Meer weten of jezelf aanmelden? Mail ons via gsa@coc.nl

Kom je met de auto? Let op: op het parkeerterrein voor de school mag niet worden geparkeerd (alleen met vergunning). Er is wel een parkeerplaats op het terrein van de school. De ingang is aan de aan Platostraat tegenover nr. 39. Je moet dan wel even omlopen naar de hoofdingang op het Sweelinckplein 3 om de school te betreden. De looproute zal bewegwijzerd zijn.

GSA? Gay-Straight Alliance!

Een GSA is een groep leerlingen en docenten die het belangrijk vinden dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi of transgender bent. Zij zetten zich daar ook actief voor in.

Een GSA is niet een homoclubje, maar een breed gedragen initiatief binnen de school om de school sociaal veiliger te maken voor iedereen. Onderzoek toont aan dat als lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders zich relaxt voelen, de rest van de school automatisch ook een stuk relaxter wordt. Iedereen heeft dus voordeel bij een GSA. Iedereen kan en mag een bijdrage leveren aan een GSA. Het heet niet voor niets een alliantie van homo en hetero.

Een GSA wordt ondersteund door de landelijke organisatie voor Gay-Straight Alliances. Met o.a. een startpakket bestaande uit docentenhandleidingen, leerlingenhandleidingen, schoolleidersbrochure, posters, stickers, een manifest en tips voor vertrouwenspersonen. Wanneer er een speciale dag is, zoals Paarse Vrijdag of Silence Day (anti-pest-dag), zijn er ook speciale actiepakketten verkrijgbaar.

Gay-Straight Alliance heeft ook een website (http://www.gaystraightalliance.nl/), nieuwsbrieven en verschillende social media-kanalen waarmee de GSA’s uitgenodigd worden deel te nemen aan activiteiten, zoals Coming Out Dag. Op de website vind je uitgebreide informatie waarmee je een GSA op jouw school kunt beginnen. Ook kun je er bijvoorbeeld een lespakket over seksuele diversiteit aanvragen.

GSA & Kerndoel 43

Prachtig toch, zo’n groep leerlingen en docenten die meedenken over en meewerken aan het sociaal veilige schoolklimaat en aan het rechtdoen aan het gewijzigde kerndoel 43.

“De leerling leert over overeenkomsten, verschillen en veranderingen in cultuur en levensbeschouwing in Nederland, leert eigen en andermans leefwijze daarmee in verband te brengen, en leert de betekenis voor de samenleving te zien van respect voor elkaars opvattingen en leefwijzen, en leert respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.(kerndoel 43).”

Opzetten GSA samenwerkingsverband Noordoost Brabant

Als Sint-Janslyceum zouden wij het fijn vinden wanneer veel andere VO scholen en MBO scholen uit de omgeving vertegenwoordigd zouden zijn. Tijdens het congres willen we graag de behoefte peilen om tot een regionale samenwerking van scholen te komen op het gebied van seksuele diversiteit. Daarin de zouden de verschillende scholen en GSA’s kunnen samenwerken, elkaar aanvullen en ondersteunen.

Wij nodigen daarom alle leerlingen, schoolleiders, leerlingenraden, vertrouwenspersonen, docenten, conciërges, jaarlaag-coördinatoren, ouderverenigingen, mentoren en iedereen die maar eventueel een GSA zou willen opstarten of weer tot bloei wil laten komen, uit om naar dit congres te komen! 

Aanmelden
Stuur een mail aan gsa@coc.nl of via het event op Facebook

Facebook                  
https://www.facebook.com/events/782565638554188/

 

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.