Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

2Doc Docu Maatschappijleer heeft Tilburgs tintje

11 mei 2016 | Saskia Boertien | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

De overheid roept scholen op aandacht te besteden aan ‘beter burgerschap’, maar hoe leer je als beginnend docent maatschappijleer, pubers nadenken over actuele en gevoelige kwesties als IS en de komst van vluchtelingen in deze roerige tijd? 

De documentaire laat zien hoe complex het vak doceren is en dat de theorie en praktijk van het lesgeven ver uit elkaar liggen. Daan volgt de eerstegraads lerarenopleiding maatschappijleer aan Tilburg University en begint in augustus 2015 vol goede moed aan zijn carrière als docent in opleiding op het Theresialyceum. Zijn ideaal: een inspirerend docent zijn en de leerlingen afleveren als zelfstandige burgers met verantwoordelijkheidszin. Naarmate het eerste semester vordert, blijkt de realiteit weerbarstig. Lukt het hem voor de klas niet alleen te overleven maar ook om de leerlingen echt te bereiken? 

 

Scholentour en slotdebat

De documentaire gaat de komende weken ook op tour langs middelbare scholen door het hele land, waarbij docenten, schoolleiding en leerlingen naar aanleiding van de film in debat gaan. Op 15 juni volgt er een slotdebat in Amsterdam waarbij afgevaardigden van de scholen, politiek, beleidsmakers, leerlingen en de hoofdrolspelers uit de documentaire met elkaar in gesprek gaan over het begrip burgerschapsvorming en de vertaling daarvan naar de praktijk.

 

De documentaire onder regie van Laura Hermanides werd geproduceerd door Een van de Jongens, in coproductie met VPRO, met steun van CoBo.  Meer informatie en de trailer is te vinden op www.vpro.nl/maatschappijleer

 

Uitzending: maandag 16 mei 20.55u NPO2

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.