Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Let the sun shine!

26 september 2016 | OMO nieuwsbrief | 2 reactie(s) Vereniging

Het Theresialyceum is afgelopen jaar ingrijpend verbouwd en met alle milieumaatregelen, zoals verwarming, licht op bewegingsmelders en warmte-koudeopslag (WKO), konden zonnepanelen niet achterblijven. Het proces is gestart met de aanvraag van een SDE-subsidie. Hierbij zijn we begeleid door bureau MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid) en door de beleidsmedewerker huisvesting van het bureau, die ons regelmatig berekeningen van investeringen en terugverdientijd heeft geleverd. Met de toegekende subsidie bleek de investering niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Met een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar.

475 panelen
De volgende stap was de selectie van de leverancier. We hebben drie partijen uitgenodigd om een offerte uit te brengen en na de presentaties hebben we een serie vervolgvragen aan twee resterende partijen gesteld. Je denkt misschien, een zonnepaneel is een zonnepaneel, maar de verschillen tussen de aanbiedingen waren verrassend groot. Niet alleen in prijs maar bijvoorbeeld ook in de hoeveelheid ballast die er voor moet zorgen dat de panelen bij een storm niet van het dak afwaaien. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op Perpetum, die door het slim koppelen van de panelen aanmerkelijk minder dakbelasting nodig had dan de concurrentie (en dat tegen een scherpe prijs). We waren uitgegaan van ongeveer 750 panelen maar bij nadere inspectie bleken niet alle daken even geschikt te zijn: van één dak was de constructie te licht en een ander stuk ligt de helft van het jaar in de schaduw van bomen. Het uiteindelijke resultaat is dat er 475 panelen geplaatst zijn (ongeveer 750 m2) met een opbrengst van 100.000 KwH per jaar (en dat is 1/3 van ons verbruik).

Het hele proces van aanbesteden, het plaatsen, en het afsluiten van beheerscontracten is intensief begeleid door de projectmanager huisvesting van het bureau. Momenteel is hij nog bezig om speciale verzekeringen tegen schade en productieverlies uit te zoeken.

Educatief
De zonnepanelen geven natuurlijk ook educatieve mogelijkheden: voor de milieu-bewustwording is er een display waarop leerlingen kunnen zien hoeveel elektriciteit we produceren, we krijgen drie aparte panelen met een omvormer voor het vak natuurkunde en de leverancier is al bij profielwerkstukken betrokken. En nu is het motto: ”Let the Sun Shine!”

 

Ook het Rythovius College in Eersel heeft sinds juli 2016 475 zonnepanelen op het dak liggen met een productiecapaciteit van 120.000 KWh per jaar.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

2 reactie(s)

 • Het educatieve aspect wordt in het artikel al toegelicht, en zal ook navolging krijgen bij de andere scholen. Bijvoorbeeld in een les natuurkunde, of juist de ondersteuning van de daadwerkelijke installatie op een schooldak voor de meer praktijkgerichte leerlingen. Overal zal de energieopbrengst ten opzichte van het dagelijks verbruik te volgen zijn.

  De subsidieregeling zoals die nu door de overheid wederom wordt opengesteld (SDE+) heeft het doel om duurzame energie te stimuleren en daarmee de Europese doelstelling van 14% in 2020 te halen. Een van de categorieën is Zon-PV. De subsidie wordt maandelijks uitgekeerd op basis van de behaalde opbrengst, voor een periode van 15 jaar. Dus naast de voordelen van een verminderde energierekening krijgt een deelnemende school aanvullend een bepaalde hoeveelheid subsidie. Dit om de terugverdientijd in een dergelijke grote investering voor scholen aantrekkelijk te maken. Theoretisch is die een jaar of zes, en wanneer ook zaken als onderhoud en verzekeringen worden meegerekend zal de terugverdientijd ca. 10 jaar bedragen. Na die periode zal de energierekening nog steeds lager zijn dan op dit moment, en dat voordeel is, naast het milieuvoordeel, ook voor de school.

  03-10-2016 | 14:20 | Huisvesting | Reageren | Reageren met quote

 • Het OMO zou geld kunnen besparen, door eens rond te vragen onder de expertise die er is onder het personeel.
  Nu wordt er geïnvesteerd in pv, doch de investering en rendement verdient zich op deze manier, pas later terug.

  Ach, de ingeschakelde partij lacht nu het hardst.

  Wat zien onze leerlingen terug?

  27-09-2016 | 15:40 | Luuk | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.