Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Vreemde gast

7 april 2017 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Vreemde gast

Van Maerlant draait proef met project Artemis en Stedelijk Museum Den Bosch

Slapen op school: de meeste leerlingen en docenten moeten er niet aan denken. Toch probeerden vier docenten van het Van Maerlantlyceum het deze week uit. Voor de goede zaak, uiteraard. Zij begeleidden Gerard Herman, een kunstenaar die van zondag tot woensdag zijn intrek in de school had genomen. De kunstenaar overnachtte in een tentje op de eerste verdieping, recht voor de hoofdtrap. Overdag was hij te vinden in de hal, verwonderde zich over hetgeen hij zag, sprak daarover met leerlingen en verwerkte zijn ervaringen in tekeningen en gedichten.

Supercool, vond Jarko Verwater het. Deze leerling uit havo-2 fantaseerde er zelf al weleens over om een nacht op school te blijven, en dan om middernacht een complete gymzaal helemaal voor zichzelf te hebben. Wat hij dan zou doen? “Geen idee, basketballen misschien.”

Ook Marjolijn van der Heijden en Michelle Anema herkenden de fantasie. “Zoiets bedenk je weleens, maar de gedachte om het echt te doen vind ik hartstikke leuk. Ook zoiets geks blijkt dus gewoon te kunnen.”

Het verblijf van Herman was een idee van Theater Artemis en het Stedelijk Museum Den Bosch. Geïnspireerd door een experiment van Joseph Beuys, vroegen deze zich af wat er zou gebeuren als een kunstenaar enkele dagen op school zou wonen. Drama-docent Elly Nietvelt haalde het idee naar het Van Maerlant: “Die vraag was vooral spannend, omdat niemand vooraf wist dat het om een kunstenaar ging. Maandagochtend stond er plots een tentje met een man die overduidelijk niet op school hoorde. Wat gebeurt er dan?”

Tot grote commotie leidde het in elk geval niet. Leerlingen verwonderden zich wel. Ze spraken Herman aan of schreven briefjes: “Krijg je geen nachtmerries van enge leraren?” En: “Mag ik in uw tentje slapen, want ik heb zoveel huiswerk dat ik net zo goed niet naar huis kan gaan.”

Herman verwerkte de teksten die hij in de hal oppikte tot poëzie. Posters, proefwerkblaadjes, en folders belandden in zijn bundel ‘Werken na school’. Vanaf dinsdag lag deze bundel er voor de ‘heb’. En soms ter verontrusting:

Kom luisteren

Naar school

€ 19,50 (inclusief thee en koffie)

Elke leerkracht gaat

Zich meer inzetten

Met de bedoeling daar iets te leren

Benieuwd?

De reacties van de leerlingen zijn inmiddels in woord en beeld gevangen en worden binnenkort verwerkt tot een document dat niet de bedoeling heeft om er iets van te leren. Of in de woorden van Gerard Herman: zonder context is kunst mooier.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.