Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

EU goed vertegenwoordigd op het Zwijsen College!

16 april 2017 | Jacqueline Melis, conrector Zwijsen College | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Onderwijs

EU goed vertegenwoordigd op het Zwijsen College!

Afgelopen week ontving het Zwijsen College leerlingen en hun leraren uit maar liefst zes landen tegelijkertijd voor een internationale week. Het was een bruisende week waarbij de ontmoeting tussen leerlingen en leraren met hun eigen inbreng van temperament, taal en cultuur samenkwamen. Eerder dit jaar zijn onze derde klassen havo afzonderlijk naar Slovenië, Spanje, Portugal, Polen, Denemarken en Italië geweest. Vaak voor velen een eerste kennismaking met het dagelijks leven van leerlingen over de grens. Met open armen werden ze opgenomen in een gastgezin waar ze volop werden verwend. Vele leerlingen keken dan ook reikhalzend uit naar de internationaliseringsweek want tijdens de eerdere bezoek aan het buitenland waren er al vriendschappen voor het leven ontstaan.     

Voedsel en Duurzaamheid

In dit internationale project staat een actueel maatschappelijk thema centraal: Voedsel en Duurzaamheid (Food and Sustainability). Terwijl leerlingen de verschillende (ecologische) omstandigheden met betrekking tot voedselproductie vergeleken bij onze partnerscholen, zaten onze leraren ook niet stil: zij vergeleken hun lesmethodes met die van hun partner-collega’s. Tijdens de uitwisselingsweek op het Zwijsen College stonden in samenwerking met talloze Veghelse bedrijven projecten gepland. Ook waren er een heleboel excursies per fiets in en rondom Veghel. Dit is voor onze buitenlandse gasten al een bijzondere belevenis op zich. Het doel van deze bezoeken is om inspiratie op te doen hoe je duurzaam met voeding en energie om kunt gaan. Er is onder meer een bezoek gebracht aan de Noordkade, de thuishaven voor diverse organisaties die zich richten op kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ook het bezoek aan de verspillingsfabriek was erg bijzonder. Het was een eyeopener om te zien wat voor een heerlijk eten je klaar kunt maken van voedingsproducten die eigenlijk zouden worden weggegooid. Verder heeft er een sporttoernooi plaatsgevonden en is de week afgesloten met een geweldig feest.

Internationalisering onlosmakelijk verbonden met Burgerschapsvorming

Elke leerling van het Zwijsen College wordt uitgedaagd om als actief burger deel te nemen aan de maatschappij. Veghel en omgeving is internationaal georiënteerd door de vele internationale bedrijven die hier zijn gevestigd. Burgerschapsvorming en daarmee verbonden Internationalisering zijn daardoor een wezenlijk onderdeel van het doorlopende curriculum van de school. Elke leerling krijgt tijdens zijn schoolcarrière verschillende internationale activiteiten aangeboden waarbij de internationale vaardigheden ontwikkeld kunnen worden. Dit past in de lange traditie van het Zwijsen College van uitwisselingen en Comenius projecten. Daarin hebben we altijd bijgedragen aan de vorming van onze leerlingen tot wereldburger. Het jarenlange uitwisselproject met onze partnerschool in Gogh is daar een duidelijk voorbeeld van. In de visie van onze school benoemen we expliciet dat we leerlingen uitnodigen om zelf mee sturing te geven aan hun leerproces. Dat leerproces vindt op school plaats, maar ook in contact met leerlingen van buitenlandse partnerscholen, bedrijven in de omgeving en deskundigen van universiteiten op het gebied van onderzoek.

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.