Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Geslaagde Week van de Hoop op d’Oultremontcollege

18 april 2017 | Bill Banning | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Geslaagde acties op d’Oultremontcollege

Begin april startte een beetje verlaat (proefwerkweek) bij ons op school de Week van de Hoop. Allerlei acties werden opgezet om hoop te genereren in onze soms hopeloze wereld. Hieronder een verslag van de verschillende activiteiten (waarvan sommige zelfs de landelijke aandacht trokken).

Honderden leerlingen van het d’Oultremontcollege hebben donderdag 6 en vrijdag 7 april ruim 10.000 EURO opgehaald voor drie goede doelen. Klas 1-A en 2-B maakten zich onsterfelijk door meer dan de helft van het bedrag binnen te halen via hun 24-uurs marathon Spinning en 24-uurs marathon Unihockey (onder leiding van docenten Harrie Berkelmans en Bastiaan de Koeijer). Ondertussen wisten ze ook allerlei lekkernijen te verkopen en daarmee extra geld op te halen. De overige honderden eerste- en tweedeklassers liepen zich de benen uit hun lijf met de trappensponsorloop en haalden daarmee een kleine vijfduizend euro op (onder leiding van Roland Kop, Annerieke Bogers en Cindy van de Wiel, geholpen door ijverige VWO-5 leerlingen en mentoren). Spontaan fietsten ook nog leerlingen uit de derde klassen en docenten mee! Toen ik de leerlingen bezig zag, moest ik denken aan een oud Achterhoeks gezegde: als het je geen zweet waard is, dan is het je niks waard. Nou, het was de leerlingen blijkbaar erg veel waard, want de DEO kwam er flink aan te pas (overigens werd alles pro Deo gedaan zoals een katholieke school betaamt). Zo bleven de brugklassers enthousiast fietsen en fietsen, terwijl de hockeyers niet van het veld te branden waren. Vooral in de wedstrijden tegen de docenten- en ouderteams ging het er fanatiek, maar sportief aan toe. Een enkeling deed ’s avonds heel laat een oogje dicht, maar de meeste leerlingen hebben nauwelijks geslapen. Zo kon het gebeuren dat er om 5 uur in de vroege ochtend een potje slaapzakhockey werd gespeeld. Veel geld werd ook opgehaald met het grandioze Chinees buffet: in totaal zat er zo’n tweehonderd man te eten, verdeeld over de beide aula’s. Dit alles met dank aan de Jumbo, bakker Allard en restaurant Lotus.

Menswaardig onderwijs

De opbrengsten zullen worden verdeeld onder drie goede doelen, te weten de plaatselijke Stichting LEERGELD (onderwijs staat immers aan de basis van iedere ontwikkeling), een ziekenhuis in OEGANDA (waar een oud-leerling gaat helpen) en de Stichting ALPE D’HUZES tegen kanker (helaas is deze strijd nog niet gestreden). Deze acties vallen midden in de Week van de Hoop die landelijk op honderden katholieke scholen gehouden wordt. Klagen is makkelijk, maar het gaat er om hoop te genereren voor mensen dichtbij en veraf.

In dit kader hebben vrijwel alle leerlingen bij Levensbeschouwing honderden korte filmpjes gemaakt om op een creatieve manier HOOP te verbeelden. Ook werd er in de aula een levensgroot kruis gebouwd en door leerlingen ‘aangekleed’ met collages van zowel negatief als positief nieuws. Om zo duidelijk te maken dat Pasen zowel een Rot-Vrijdag als een Goede Vrijdag inhoudt, vroeger maar nu nog steeds. Ook islamitische leerlingen deden hier aan mee en vonden dit een waardevolle actie. “Jullie hebben ook respect voor ons, dus dan hebben wij dat ook voor jullie. Mooi om te zien, dat kruis, meneer!”, zeiden drie dames met hoofddoek in koor. De samenwerking met de moslim- en niet gelovige leerlingen verloopt op de katholieke scholen in onze regio eigenlijk altijd heel goed. Precies zoals de bisschoppen tijdens het Tweede Vaticaans Concilie van de vorige eeuw voor ogen stond met betrekking tot het onderwijs (lang voordat in onze streken over burgerschapsvorming werd gesproken).

Met inspiratie, ziel en zweet hebben leerlingen zich zo ingezet voor een meer menswaardige samenleving. Uiteraard zijn de kernvakken Nederlands, Wiskunde en Engels belangrijk, maar zeker zo belangrijk is de vorming van jonge mensen tot waardevolle burgers. Burgers die echt sámen leven mogelijk maken, dichtbij en veraf, nu al en straks in de toekomst. Maar laat ik liever een leerling het laatste woord geven: “Wat ik ervan vond? In een woord: SUPER, geweldig en goed georganiseerd. Fijn dat we deel hebben kunnen nemen aan deze sponsoractie voor deze goede doelen. Soms was het wel zwaar, maar we sleepten elkaar erdoorheen door bijvoorbeeld slaap-hockey te gaan doen midden in de nacht” (Eline de Jong, DG2B).

Dr. Bill Banning – medeorganisator Week van de Hoop & Grenzeloos D’Oul 2017

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.