Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Themabijeenkomst ‘Het nieuwe inspectiekader’

4 juli 2017 | Overige berichten | 0 reactie(s) Onderwijs

Met ingang van het nieuwe schooljaar krijgen ook binnen OMO het bestuur en de scholen te maken met het nieuwe inspectiekader. Het verschil met voorheen is een bestuursgerichte aanpak van de inspectie. Het bestuur wordt eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en de continuïteit van de scholen. Het waarderingskader maakt onderscheid in de basiskwaliteit (wat de school moet) en de eigen kwaliteitsambities (wat wil de school).  “Wat gaat er goed? Wat kan er beter? En wat móet er beter?” Die vragen staan vanaf 1 augustus centraal bij toezicht op het onderwijs. Omdat het schoolbestuur verantwoordelijk is voor de onderwijskwaliteit, begint en eindigt het toezicht door de Inspectie van het Onderwijs steeds bij het bestuur. Er komt veel op scholen en het bestuur af. Om de scholen nog beter te informeren heeft inspecteur Wibo van Es op 22 juni een toelichting gegeven op dit nieuwe kader. Daarnaast was er volop gelegenheid voor het stellen van de nodige, soms, prangende vragen. De bijeenkomst was drukbezocht, waarmee scholen het belang erkennen en er blijk van geven dat kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur de aandacht heeft. De inspectie kijkt naast de wettelijke vereisten ook naar de eigen kwaliteitsvoornemens. Datgeen wat de school zich beleidsmatig voorneemt, ziet de inspecteur graag terug in het klaslokaal.

Netwerk kwaliteitszorg OMO

De bijeenkomst was een initiatief van het kennisnetwerk kwaliteitszorg, maar voor dit onderwerp breder toegankelijk gemaakt dan het eigen netwerk. Kwaliteitszorg is vaak op meerdere lagen in een school bij personen belegd. Hierdoor trof Wibo van Es een divers publiek aan van docenten, kwaliteitsmedewerkers, directeuren en rectoren. Er werd voorafgaand aan de toelichting door de inspectie de link gelegd met Koers 2023. De ambities binnen OMO reiken verder dan de wettelijke kaders; OMO wil vooral de eigen (kwaliteits-)ambities volgen om te komen tot ‘goed onderwijs’.

Het kennisnetwerk heeft de intentie om in het volgend schooljaar een vervolg te geven aan deze bijeenkomst en onderliggend thema. Hierover volgt te zijner tijd meer informatie.

Meer informatie

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.