Startgesprek: een goed begin
8 september 2017 | Marianne Wiersema | 0 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Koers 2023 | Scholen | Leerlingen
Door Marianne Wiersema, docent Da Vinci College Roosendaal
Dit schooljaar hebben de mentoren van het eerste leerjaar van het Da Vinci College in Roosendaal, afdeling vmbo, zogenaamde startgesprekken gehouden met de mentorleerlingen en hun ouder(s). Dat gebeurde niet in het nieuwe schooljaar, maar in de laatste weken voor de zomervakantie! De zeven brugklasmentoren zagen het wel als een pittige klus, zo vlak voor de zomer, maar ze zijn blij dat ze de gesprekken hebben gehouden. Het is de eerste ‘echte’ persoonlijke kennismaking van de leerling en haar/zijn ouder(s) met de mentor. Veel ouders geven spontaan aan, dat ze blij zijn met het gesprek, dat het vertrouwen geeft en veel duidelijkheid biedt. En de leerlingen? Die vonden het gesprek ‘een beetje spannend’ en leuk! Veel leerlingen liepen met een ‘big smile’ de school uit.

(foto: John Verpaalen)
In het artikel van 22 mei jl.: “Omgekeerde oudergesprekken.. experts aan het woord” van Sjaak Simons van het Elzendaalcollege staat prachtig verwoord, wat hun visie is op ouderbetrokkenheid bij brugklasleerlingen, hoe het Elzendaalcollege daar vorm aan geeft en wat de positieve ervaringen met deze vorm van gesprekken zijn. Deze visie komt overeen met onze visie. Kort gezegd: samen met de ouders kom je verder en ‘een goed begin … is het halve werk’.
Doelen
Vroeg contact leggen met ouders en kind, voordat er ‘ruis’ is, elkaar leren kennen, waardoor je begint met het opbouwen van een vertrouwensband, een beeld krijgen van de leerling, het bespreken van wederzijdse verwachtingen en afspreken hoe je het contact onderhoudt. Dit zijn allemaal doelen van het startgesprek op het Da Vinci College. De doelen zijn in overleg met mentoren opgesteld na een docentenonderzoek in 2016.
Ook is toen de keus gemaakt voor startgesprekken op school en niet voor huisbezoeken, omdat het houden van gesprekken op school eenvoudiger te realiseren is dan het afleggen van huisbezoeken en de gestelde doelen met een startgesprek op school gehaald worden.
Het startgesprek is niet de eerste kennismaking met de school, maar wel de ‘laatste’ in de aanloop naar de brugklas. De leerlingen hebben al eerder aan de school ‘gesnuffeld’ door het bezoeken van de Open Dag, eventuele deelname aan een meeloopochtend en de kennismakingsmiddag met de klas.
De collega brugklasmentoren van het praktijkonderwijs van het Da Vinci College gaan overigens wel op huisbezoek.
Ervaringen delen
Aansluitend op de kennismakingsmiddag van de leerlingen in juni jl., kwamen de ouder(s) ’s avonds naar school voor de kennismaking met de mentor. Wat was het leuk, om als mentor je ervaringen met je nieuwe klasje nog dezelfde avond te delen met de ouders! En om van de ouders te horen waar hun kind mee thuis gekomen is (“ik krijg een schoolkluisje!”). De ouders kregen onder andere uitleg over het doel van het startgesprek en konden zich meteen inschrijven voor een dag en tijdstip, zowel overdag als aan het begin van de avond.
In de laatste twee weken voor de zomervakantie werden de startgesprekken gehouden. De leerling kon nog een keer door de school lopen en kon alle vragen stellen (“Mag ik naast xx zitten? Welke agenda moet ik kopen?”). Ouders konden hun eigen vragen stellen. De mentoren richtten zich vooral op de leerling: Wat doe je graag? Waar ben je goed in? Wat vind je lastig op school? Hoe kan ik je helpen? Hoe kunnen ze je thuis helpen bij je schoolwerk? Ouders gaven waar nodig een verdere toelichting.... Het waren fijne gesprekken in een ontspannen sfeer!
Aandachtspunt
De meeste gesprekken duurden circa 30 minuten. Een ingevuld format werd in Magister geplaatst en de belangrijkste informatie werd aan de collega’s doorgegeven. We hebben niet alle ouders gesproken. Naar schatting is 10% niet geweest. Vaak zijn dit de ouders die de informatiebijeenkomst niet hebben bezocht. Dit is een aandachtspunt voor volgend schooljaar en onderwerp voor verder docentonderzoek. Er is een enkel huisbezoek afgelegd, bv. bij een ouder die om gezondheidsredenen niet naar school kon komen. De mentoren hebben voor de startgesprekken 15 taakuren gekregen. Het zelf mogen plannen - overdag en niet alleen op de avond - is een voorwaarde voor mentoren.
Als je belangstelling hebt voor kennismaking/startgesprekken of andere activiteiten rond ouderbetrokkenheid, dan zijn het boek “Samen werken aan schoolsucces” van Lusse en Diender (2014), alsook de site van Hogeschool Rotterdam (zoeken op: ’gereedschapskist’) een aanrader.
Meer informatie
Zie ook