Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Zonnepanelen op de helft van alle schooldaken

15 september 2017 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging | Scholen

Door Marieke Evers, beleidsmedewerker huisvesting bureau Ons Middelbaar Onderwijs 

Terwijl de zonnepanelen op de daken van het Theresialyceum in Tilburg en het Rythovius College in Eersel al sinds vorig jaar zonne-energie omzetten in elektriciteit, is er achter de schermen hard gewerkt aan het vervolg. De komende anderhalf jaar zullen zo’n 20.000 zonnepanelen op de helft van alle daken van de OMO-scholen komen te liggen. 

Als vereniging hebben we inmiddels expertise opgebouwd die we met elkaar delen in dit gezamenlijke inkooptraject. Bovendien hebben we door de gezamenlijke inkoop een goede prijs-kwaliteit verhouding kunnen realiseren. Uit de Europese aanbesteding zijn drie leveranciers van zonnepanelen gekomen, die per school een aanbieding mogen doen, inspelend op de specifieke wensen en eisen van de betreffende schoollocatie. Deze uitvraag is op dit moment in volle gang en wordt voor de herfstvakantie afgerond. Vervolgens zullen ook op al die schooldaken de zonnepanelen op het dak worden gemonteerd en aangesloten op het elektriciteitsnet. 

Duurzaam 

We streven op deze manier naar verduurzaming van onze onderwijsgebouwen, naast uiteraard de toepassing van andere energiebesparende maatregelen. We maken bij deze investering in duurzame energie gebruik van de toegekende SDE+ subsidie van de overheid, die in 2016 in een voorjaars- en najaarsronde is toegekend. Als dit traject volledig is afgerond, zullen in totaal 33 schoolgebouwen voorzien zijn van zonnepanelen en subsidie ontvangen vanuit de beschikbare SDE gelden. De investering in de zonnepanelen verdient zich zo naar verwachting in tien jaar terug en op termijn komen de baten ten gunste van het onderwijs. 

Lespakket 

De zonnepanelen worden waar mogelijk zichtbaar opgesteld en betrokken in het onderwijs, zoals bijvoorbeeld bij het Fioretti College in Veghel het geval zal zijn. In overleg met de betreffende leverancier wordt voor de school een lespakket samengesteld, waarbij een kleine set zonnepanelen, inclusief omvormers, wordt gebruikt om te laten zien hoe je zonne-energie opwekt op een veilige manier en hoe gelijkstroom naar wisselstroom wordt omgezet. 

 Het Eckartcollege in Eindhoven is de eerstvolgende school waar de zonnepanelen worden opgeleverd. De school heeft tot doel om hun totale energieverbruik te dekken met de zonne-energie. Deze zomer heeft eerst de reeds geplande renovatie van het gehele dak plaatsgevonden, daarna zijn de panelen geplaatst. 

Enkele cijfers voor het Eckartcollege op een rijtje:  

  • Er liggen in totaal 1.458 panelen op het dak.
  • De panelen hebben in totaal een vermogen van 393.660 Watt-piek.
  • De panelen wekken jaarlijks zo’n 365.000 kilowattuur aan groene stroom op.
  • Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van zo’n 120 Nederlandse huishoudens.
  • Met de jaarlijks opgewekte elektriciteit kun je 45 keer de wereld rondrijden in een elektrische auto.*
  • Er wordt per jaar ongeveer 130.000 kilogram aan CO2-emissies vermeden.
  • Om zo’n hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen moeten 6.500 bomen een jaar lang groeien.** 

*Uitgangspunt: 13.300 km per 2.600 kWh en een rondje evenaar van ca. 42.000 km. (zie www.milieucentraal.nl/elektrisch-en-hybride-rijden)

** Uitgangspunt: 8.000 kg CO2 per 400 bomen (zie www.milieucentraal.nl/bereken-je-co2-uitstoot)  

Zie ook

Let the sun shine

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.