Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

OMO integriteitscode: Goed handelen

18 september 2017 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging | Koers 2023

Vereniging OMO heeft een eigen integriteitscode: Goed handelen. Deze code is algemeen bindend voor alle scholen en voor alle bestuurlijke organen van de vereniging. Dat betekent dus dat de code bij iedereen bekend is, en dat je deze toepast. 

Vertrouwen als basis

De integriteitscode versterkt de ambities van de vereniging uit Koers 2023. Het basisprincipe van al ons handelen is vertrouwen; dat loopt als een rode draad door de tekst van de code. Bij het opstellen van de integriteitscode is de identiteitsnotitie van de vereniging als uitgangspunt genomen. De kern van die identiteitsnotitie (goed onderwijs, goed mens, goed leven) is voor de integriteitscode aangevuld met ‘goed handelen’. Dat is dan ook de titel van de integriteitscode.

Vier basisprincipes voor goed handelen

De vereniging heeft bewust niet gekozen voor een standaardreglement, maar voor een eigen integriteitscode. Een code die bij ons past, bij hoe we met elkaar omgaan. In de code zijn vier basisprincipes voor goed handelen uitgewerkt:
• menselijke waardigheid: ieder mens telt
• algemeen welzijn: niemand leeft voor zichzelf
• solidariteit: zorg voor elkaar
• gedeelde verantwoordelijkheid: meebouwen vanuit eigen kracht. 

Basisprincipes om elkaar scherp te houden

Waarom geen reglement? Omdat een reglement nooit álle menselijke gedragingen kan benoemen. En je kunt gedrag nou eenmaal niet altijd eenduidig als goed of als niet goed typeren. Alles afdichten met regelingen is dan ook onmogelijk, en het past niet bij ons. Daarom is besloten om basisprincipes te benoemen die helpen om, indien nodig, iemands handelen te kunnen beoordelen en elkaar hierop aan te kunnen spreken.

Wat kunnen collega’s doen als zij een schending signaleren?

Er zijn verschillende opties om een mogelijke schending van de integriteitscode aan de orde te stellen. De eerste stap is altijd een gesprek aangaan met de betrokkenen en met de schoolleiding of de vertrouwenspersoon. Als je daar samen niet uitkomt, en je blijft van mening dat de  integriteitscode is geschonden, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt je wenden tot de klachtencommissie in het kader van de Klachtenregeling of tot de integriteitscommissie in het kader van de Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Ons Middelbaar Onderwijs (“Klokkenluidersregeling”).
De vertrouwenspersonen van de scholen worden geïnformeerd over de integriteitscode en hun rol daarbij tijdens de ‘Vertrouwelijke Ontmoeting’ van 15 november a.s.

Vragen?

Heb je nog vragen over de totstandkoming of de inhoud van de integriteitscode? Stuur een mail naar Saskia Barendse van bureau OMO, communicatie@omo.nl

Meer informatie

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.