Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Anti-pestcoördinatoren leren van elkaar

23 oktober 2017 | Joris Arts, Fioretti College | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Koers 2023 | Scholen

In augustus 2015 is de wet sociale veiligheid aangenomen. In deze wet staat dat scholen een actief veiligheidsbeleid moeten voeren, dat het effect van de sociale veiligheid periodiek gemonitord moet worden en dat er een aangewezen aanspreekpunt vastgesteld moet worden. In Koers 2023 heeft de vereniging de volgende ambitie geformuleerd: Het ‘realiseren van een veilige, gestructureerde leef- en leergemeenschap die midden in de wereld staat’.

Op een groeiend aantal scholen heeft de wet geleid tot de aanstelling van een of meerdere anti-pestcoördinatoren. Hoewel er op verschillende websites ideeën worden gegeven over taken waar de aangestelde anti-pestcoördinator mee belast kan worden, is er geen vast takenpakket. De anti-pestcoördinator dient in overleg met de schoolleiding te komen tot een aantal taken, passend bij de visie van de school.

Kennisnetwerk anti-pestcoördinatoren

Vooral om van elkaar te leren, is in het voorjaar van 2016 het kennisnetwerk van anti-pestcoördinatoren geboren. Momenteel bestaat het kennisnetwerk uit ongeveer 25 leden van verschillende scholen van onze vereniging.
Tijdens bijeenkomsten wordt er veel gepraat over lopende zaken op de verschillende scholen. Er is ruim aandacht voor de borging, variatie in taken, de urenfacilitering en het inbrengen van specifieke casussen.
Daarnaast worden er tijdens elke bijeenkomst een of meerdere in- en externe professionals uitgenodigd om iets te komen vertellen over wat succesvol is gebleken in hun school of organisatie, uiteraard gerelateerd aan het sociaal veiligheidsbeleid. De komende tijd verschijnen er artikelen over een aantal succesvolle initiatieven op onze scholen op deze website.

Validatie door registerleraar

Bijeenkomsten van het kennisnetwerk anti-pestcoördinatoren zijn inmiddels gevalideerd door het lerarenregister. Op die manier kunnen deelnemers aantonen dat ze actief bezig zijn met hun professionele bekwaamheidsdossier.

De volgende bijeenkomst van het kennisnetwerk anti-pestcoördinatoren is op woensdag 31 januari 2018 van 16.00 tot 19.00 uur in Tilburg.

Enthousiast geworden?
Meer informatie of aanmelden voor het netwerk kan via jar@fioretticollege.nl

Joris Arts, docent lichamelijke opvoeding op het Fioretti College in Veghel en aanvoerder van het netwerk anti-pestcoördinatoren.

Zie ook

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.