Eerste WON-leerlingen ontvangen certificaat op Durendael
1 december 2017 | Jessica Kohler | 0 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Scholen
Op dinsdagavond 28 november mochten negen leerlingen uit vwo-6 op Durendael hun WON-certificaat in ontvangst nemen. Zij zijn de eerste generatie in de regio Zuid-Nederland die het zesjarige wetenschappelijk georiënteerde onderwijsprogramma hebben doorlopen. ‘Academisering op het vwo is belangrijk voor een soepele overstap naar de universiteit,‘ zegt Katrien Willemen, coördinator van het WON-programma op Durendael. ‘En dit certificaat is natuurlijk een mooie aanvulling op hun portfolio.’

Verdediging van wetenschappelijk onderzoek
Onder het luisterend oor van docenten, ouders en familie presenteerden Anja, Maura, Mareijn, Bram, Yoram. Vivian, Lily en Max hun profielwerkstuk. Dit profielwerkstuk is het eindresultaat van een wetenschappelijk onderzoek dat de leerlingen zelfstandig hebben opgezet en uitgevoerd. Daarna kregen ze kritische vragen van het publiek voor hun kiezen.
Een goedkoop alternatief voor satellietcommunicatie?
Mareijn van Dijk deed onderzoek naar een goedkoop alternatief voor satellietcommunicatie: ‘In theorie is het mogelijk om gratis te communiceren met je telefoon. Je hebt alleen een radiosonde en een antenne voor de ontvangst nodig. Daarmee is een dure satelliet eigenlijk overbodig.’ De grote uitdaging voor Mareijn was om die sonde de lucht in te krijgen. Daarvoor gebuikte hij een zogenaamde weerballon. Dat is een grote ballon gevuld met helium.
Contacten met China en Rusland
‘Die weerballon heb ik ergens in China moeten bestellen, want normaal worden ze niet verkocht aan particulieren. Via een antenne die ik in Moergestel in de grond had staan kon ik contact maken met de sonde en data opvangen, zoals temperatuurgegevens. Mijn weerballon is uiteindelijk in Nijmegen terecht gekomen, maar in principe is het mogelijk om zelfs Australië te bereiken. ‘Ik heb al contact gezocht met een Russisch bedrijf dat satellieten de lucht in stuurt. Dus wie weet?’
Horloge op kernenergie
Momenteel is Mareijn bezig met het uitbreiden en verbeteren van zijn weerballonexperiment. Maar hij heeft nog meer noten op zijn zang. Zo onderzoekt hij de mogelijkheid voor een horloge op kernenergie. ‘Zo’n horloge gaat in principe twintig jaar mee en dat zou je dan 60 euro aan batterijen kosten. Best rendabel dus’, vindt Mareijn. Volgend jaar wil deze jonge uitvinder graag starten aan de TU Eindhoven met een studie Electrical Engineering. Wij wensen hem en alle andere leerlingen alvast heel veel succes!