De AOS en de Fontys ALO - Samen opleiden én samen werken aan onderzoek
16 december 2017 | OMO nieuwsbrief | 0 reactie(s)
Vereniging | Onderwijs | Scholen
Begin dit schooljaar stuiterden een grote groep jonge enthousiaste Fontys Academie Lichamelijke Opvoeding (Fontys ALO) studenten onze scholen binnen. Een direct resultaat van de samenwerkingsovereenkomst tussen de OMO Academische Opleidingsscholen (AOS’en) en de Fontys ALO. Samen onderzoek doen en het onderwijsconcept werkplekleren zijn de resultanten van deze samenwerking.
Onderzoek – De effectiviteit van Lesson Study bij het vak lo
Naast het opleiden van studenten, werken Fontys ALO en de AOS’en ook samen aan onderzoek. Zo zijn er lo collega’s die docentonderzoek verrichten en voert de Fontys Sporthogeschool momenteel binnen een aantal OMO-scholen een onderzoek uit naar de effectiviteit van Lesson Study bij het vak lichamelijke opvoeding.
Lesson Study is een steeds populairdere methode waarbij docenten samen een les voorbereiden, uitvoeren en evalueren. In het onderzoek wordt gekeken in hoeverre met deze methode de lessen lo motiverender gemaakt kunnen worden voor leerlingen van alle (beweeg)niveaus. Inmiddels zijn er vijf scholen gestart met de Lesson Study interventie, en begin 2018 starten er nog twee keer groepen met zowel interventie- als controlescholen. De controlescholen krijgen daarbij twee workshops rondom het thema motiverend lesgeven. Vaksecties lo die interesse hebben om mee te doen, kunnen zich nog aanmelden door een mail te sturen naar Lars Borghouts via l.borghouts@fontys.nl.
Werkplekleren
In tegenstelling tot de 2e en 1e graads lerarenopleidingen voor de algemeen vormende vakken, leidt de ALO van Fontys op tot docenten voor alle onderwijstypen waar lichamelijke opvoeding aangeboden wordt: primair-, speciaal-, praktijk- en voortgezet onderwijs, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Werkplekleren vindt dan ook in meerdere soorten onderwijs plaats.
De huidige 2e jaars studenten zijn in schooljaar 2016-2017 gestart met het nieuwe onderwijsconcept. In hun eerste jaar hebben zij praktijkervaring opgedaan binnen het primaire onderwijs.
In het tweede studiejaar startten ze in het voortgezet onderwijs. Na het eerste half jaar konden ze kiezen om binnen het voortgezet onderwijs te blijven of naar het primair-, speciaal– of praktijkonderwijs te gaan. Voor middelbaar en hoger beroepsonderwijs kan pas gekozen worden in het derde leerjaar. De student studeert vervolgens af binnen de onderwijscontext waarvoor hij of zij het meeste affiniteit mee heeft. De ervaring is echter dat de meeste studenten binnen het voortgezet onderwijs blijven.
Cursus werkplekbegeleider speciaal voor lo
We werken toe naar een omgeving waarin studenten en docenten lichamelijke opvoeding en studenten en docenten van de cognitieve vakken van elkaar kunnen leren en ervaringen kunnen uitwisselen. Alleen als we alle vakken betrekken bij de AOS, kunnen we de leerling echt centraal stellen.
Dit schooljaar is ook een start gemaakt met een cursus werkplekbegeleider (wpb) speciaal voor lo. De reden hiervoor is dat het programma van de lo student afwijkt van dat van andere studenten. Ook wijkt het af van het programma dat de lo studenten in het verleden volgden. Alle reden dus om een speciale cursus wpb voor hen te organiseren. Niet alleen leerzaam, maar ook leuk, weten we inmiddels uit ervaring.
Tot ziens in het gymlokaal?
We zijn net begonnen met de samenwerking, er is nog veel werk te verrichten voordat we de gewenste effecten zullen zien, maar de eerste geluiden zijn positief!
Zo positief dat we ook de stap gezet hebben om de samenwerking met Fontys Hogeschool voor de Kunsten te verkennen. Als we ook hen kunnen betrekken in de AOS dan is de cirkel rond.
We hopen dat alle docenten, niet alleen die van lichamelijke opvoeding, enthousiast zijn en met elkaar in gesprek gaan over het begeleiden van studenten en leerlingen, maar uiteraard ook over hun eigen onderwijspraktijk. Namens de AOS‘en en alle docenten lo: Kom eens een kijkje nemen in het gymlokaal!