Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Samen werken aan gelijke kansen

22 januari 2018 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging | Koers 2023

Column door lid raad van bestuur Yvonne Kops

De gemeente Tilburg is een initiatief gestart onder de naam ‘Agenda Sociaal 013’. Vele partijen in de stad zetten met elkaar de schouders onder vier gekozen thema’s: ‘een goede start’, ‘ruimte om te leven’, ‘optimale kansen’ en ‘wereld die mij ziet’. Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs verbindt zich in het bijzonder aan het thema ‘een goede start’.

Een goed begin is het halve werk

Een start zonder onnodige drempels maakt je leven lang een verschil; met een veilig thuis als basis en ouders die hulp durven te vragen als het even niet gaat. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Het gaat wel eens mis. Hoe kunnen we er voor zorgen dat kinderen niet buiten de boot vallen? Hoe voorkomen we dat kinderen tijdens het opgroeien steeds meer in de problemen komen? Kortom, hoe zorgen we er samen voor dat iedereen mee kan blijven doen en gelijke kansen krijgt?

Werken vanuit een concrete casus

‘Een goede start’ brengt betrokken professionals van binnen en buiten het onderwijs bij elkaar om te onderzoeken hoe we met elkaar en met de bestaande middelen meer kunnen bereiken voor kinderen die dat nodig hebben. Dat doen we door concreet en kleinschalig aan de slag te gaan. De focus ligt in het gesprek op Tilburg-Noord. De basisscholen en onze Cobbenhagenmavo dragen de casuïstiek aan. Motto is: hoe zorgen we voor korte lijnen, het voorkomen van dubbel werk en onnodige (vestzak-broekzak)kosten, alles gericht op de ononderbroken ontwikkeling van het kind dat hulp nodig heeft.

Een voorbeeld: goed om leren gaan met de privacywetgeving

Als school wil je alles doen om een leerling te helpen, maar wat is toegestaan? Hoe ver mag en kan je gaan? Maar ook: tot hoever moet je soms gaan om een kind of een jongere te helpen? In de zoektocht naar het juiste evenwicht, merken we dat het helpt als school, wijkagent, buurtwerkers en hulpverleners elkaar, door het bespreken van concrete voorbeelden, leren kennen en waarderen. En dan met hulp van een privacy-deskundige werkbare afspraken kunnen maken om steeds de wegen en ruimte te vinden om informatie te delen, afgestemd op de ernst van de situatie. Elke stap die daarbij gezet kan worden, is winst.

Zoektocht

In Tilburg proberen we met dit kleinschalig initiatief te ontdekken hoe we ‘een goede start’ praktisch verder kunnen vormgeven. Het is een zoektocht die hopelijk bij elk initiatief iets oplevert. Ervaringen en resultaten zullen worden gedeeld zodat alle leerlingen daarvan kunnen profiteren. Wordt vervolgd.

Meer info zie Agenda Sociaal 013

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 308 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.