Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Het effect van Rots en Water op sociale veiligheid

22 januari 2018 | Henry van den Bogert | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen | Leerlingen

Door een fusie van het Sondervick College in Veldhoven met Vso-lom De Stolberg in Eindhoven en vervolgens een verhuizing van de vijf oude locaties van het Sondervick College naar één grote campus, ontstond een brede vo-school.
Ruim 2500 leerlingen zijn in 2007 gestart op deze campus. Dat bracht een verdichting van sociale en emotionele problematiek met zich mee. Het weerbaar en veerkrachtig maken van alle leerlingen was noodzakelijk, zodat er op zoek werd gegaan naar een aanpak die zowel preventief als curatief inzetbaar is; klassikaal en in kleinere setting.
Rots en Water bleek naadloos aan te sluiten; het trainen van weerbaarheid en veerkracht in de breedste zin van het woord; fysieke, verbale en mentale weerbaarheid trainen vanuit een fysieke invalshoek, afgewisseld met zelfreflectie en feedbackmomenten.

Docent lo en Advanced Rots en Water trainer Henry van den Bogert heeft stap voor stap het Rots en Waterprogramma geïmplementeerd op het Sondervick College. Door succeservaringen en door positieve feedback van leerlingen, ouders en docenten, is het programma gegroeid en maakt het nu deel uit van de basisondersteuning.

Onderzoek naar de effecten

Om het programma beter te wortelen in de school en te onderzoeken of de inzet van het Rots en Water programma het gewenste effect heeft, werd door gezamenlijke inspanning van Jelline Ykema (Mastertrainer en psychologe Rots en Water Instituut Nederland), Bernard Steunenberg (PhD Hogeschool Utrecht) en Henry van den Bogert een effectonderzoek afgenomen. Dit onderzoek werd in schooljaar 2016-2017 met succes verbeterd en herhaald.

Resultaten

De resultaten uit het onderzoek laten zien dat Rots en Water een significant positief effect heeft op het gevoel van veiligheid op school en in de klas én op het verminderen van sociale problemen (zoals pesten). Verder geven leerlingen aan de eigen grenzen meer aan te durven geven en die van een ander meer te accepteren. Bovendien is er een significante verbetering zichtbaar in het zelfvertrouwen en zelfbeheersing van leerlingen. Laatstgenoemde komt overeen met de uitkomsten van het onderzoek van De Graaf, De Haas, Zaagsma & Wijsen (2015). De effectgroottes (Cohen’s d) varieerden van .56 (middelgroot) tot 1.6 (zeer groot).

De gevonden resultaten bevestigen ook het positieve beeld dat leerlingen, ouders en docenten van het Sondervick College al hebben met betrekking tot het Rots en Water programma.

Lees hier het hele Effectonderzoek

Vervolg

De grootste meerwaarde het afgelopen schooljaar is de aanwezigheid en deelname van mentoren in de klassikale trainingen. Afgelopen schooljaar hebben alle brugklassen vmbo basis/kader en mavo de training gevolgd, met veelbelovende resultaten. Daarnaast hebben de brugklassen havo een module Rots en Water gevolgd als opstap naar het klassikale programma volgend schooljaar.

Inmiddels beschikt het Sondervick College over een gedreven team van Rots en Water trainers, waarmee het programma de komende jaren verder wordt versterkt en uitgebreid. Daarnaast is er steeds meer uitwisseling en intervisie over Rots en Water met OMO-scholen uit de regio. Dat krijgt later dit kalenderjaar verder vorm.
Mocht je meer willen weten of het Rots en Waterprogramma, kijk dan op www.rotsenwater.nl
Voor meer informatie over Rots en Water op het Sondervick College en het effectonderzoek kun je  contact opnemen met Henry van den Bogert via LinkedIn of via hbogert@sondervick.nl.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.