Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Vieringen groot succes op d’Oultremontcollege

17 januari 2018 | Bill Banning | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Vrijdag 22 december 2017 vonden er drie spetterende kerstvieringen plaats op het d’Oultremontcollege. De aula was versierd met zo’n honderd posters, kerstbomen en schilderijen en een heuse kerstkribbe: allemaal door leerlingen zelf gemaakt. In de vieringen zelf schitterden tientallen leerlingen met dans, zang, muziek, gedichten en filmpjes. De rode draad doorheen alles was Kerstmis als mens-wordend burgerschap. Zoals de eeuwige Zoon van God de Vader uit de hoge hemel neerdaalde om ’n goeie aardse burger’ te worden (ook al had hij niet het Romeinse burgerschap), zo mogen wij ons door Jezus geïnspireerd weten om ook goede burgers te zijn in onze SAMEN-leving. Zo hebben leerlingen bijv. taarten gebakken en bloemstukken gemaakt voor oude mensen: licht brengen in de duisternis. Ook hebben leerlingen hun leraren op ludieke wijze bedankt voor hun lesgeven. Door middel van een heuse dank-kerstboom brachten leerlingen hun dankbaarheid voor zoveel goeds in ons leven tot uitdrukking. En levensgrote kerstengelen brachten liefde en vrede onder de schoolgemeenschap. 

Zo oefenen wij als school, leerlingen, docenten en alle andere medewerkers, in het klein voor de grote mensenwereld die fundamenteel multicultureel is. De internationale Kerststallen laten zien wat de katholieke visie is: het kindje Jezus in de kribbe wordt afgebeeld in alle verschillende nationaliteiten: als Chinees, Indiaas, Indiaans, Afrikaans, Westers en noem maar op kindje. Bovendien is dat kindje duidelijk een kind van zijn tijd. Dus alle tijden en streken horen er fundamenteel bij. Heel concreet werd dat bij ons op school door bijdragen van moslimleerlingen die Jezus met mooie posters eerden als een belangrijk persoon en profeet. De ware betekenis van katholiek komt zo naar voren: het geheel betreffende (καθ' ὅλου). Voor onze tijd brengt deze katholieke openheid specifieke opgaven met zich mee: we moeten vormgeven aan de dialoog tussen moslims, agnosten, nieuwetijdskinderen, zinzoekers én mensen die het leven als zinloos ervaren. In onze kerstvieringen hebben we aan deze opgave feestelijk gestalte gegeven.

De volgende kerstgedachte van een leerling willen wij graag meegeven aan alle lezers van deze OMO-site: Een wereld zonder geweld en strijd, daarmee zouden we erg worden verblijd. Dat mensen in vrede met elkaar kunnen leven, geen ruzie maken maar slechts liefde kunnen geven. Dat er geen verschil meer is tussen arm en rijk, dat iedereen elkaar ziet als gelijk. Ja, we zouden er heel wat voor willen geven dat ooit nog te mogen beleven.

Dr. Bill Banning - d'Oultremontcollege Drunen

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.