Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Felle woordenstrijd op het gemeentehuis Dongen

30 januari 2018 | Renate Siemons | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Leerlingen van het Cambreur College die met de gemeenteraad van de gemeente Dongen in discussie gaan over heftige politieke thema’s: Moet wietteelt gelegaliseerd worden? Moet er een wet voltooid leven komen? Moeten we nog meer privacy inleveren om de veiligheid te kunnen garanderen? Iedere gemeente zou enthousiast zijn als zijn jeugd zich politiek zo geëngageerd zou tonen. En in Dongen gebeurt het!

Wel moeten we er eerlijkheidshalve bij vertellen dat het geen reguliere raadsvergadering was, maar een oefendebat. Het lagerhuisteam van het Cambreur strijdt begin maart in Den Bosch en dit debat met leden en aspirant-leden van de gemeenteraad werd voor de tweede keer georganiseerd om de leerlingen hierop nog beter voor te bereiden. Maar toch: jongeren en politiek worden op deze manier wel direct met elkaar in contact gebracht. Dat andere gemeenten dit interessant vinden bleek wel uit het feit dat vertegenwoordigers uit de regio hierbij aanwezig waren om zich te laten inspireren.

Rens Raemakers, het jongste Tweede Kamerlid, opende de avond met een masterclass, waarbij hij met voorbeelden aangaf dat humor, herhaling en lef ingrediënten zijn voor een succesvol debat. In dit spel zijn feiten en de waarheid minder belangrijk, anders dan in de echte politiek, benadrukte hij een aantal keer.

Burgemeester Marina Starmans, wethouder Bea van Beers en Rens Raemakers gaven na de drie debatrondes feedback aan beide partijen die duidelijk groeiden in het debat. De tip om gebruik te maken van een eigen authentiek verhaal werd veelvuldig gebruikt: er doken doodzieke tantes, vermiste kinderen en broers met een eigen bedrijf op. “Er zitten veel mensen aan de wiet, maar die kennen we niet”, dichtte een van de raadsleden, waarop een leerling gevat antwoordde “Ik kan u wel een lijstje geven”.

Bij het laatste debat over privacy moesten de debaters halverwege van standpunt veranderen op het teken van debatleider Mark van Rijen. Rens Raemakers had er zichtbaar plezier in en nodigde de debaters van het Cambreur uit naar Den Haag op voorwaarde dat ze de Brabantse kampioenschappen zouden winnen. De twee coaches Michelle Gagliardi en Abdullah Kanbur hebben er alle vertrouwen in.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.