Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Merletcollege Cuijk: nieuwe school ademt onderwijs

22 februari 2018 | Ben Leenen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Onderwijs | Scholen

In oktober 2017 verhuisde het Merletcollege Cuijk van twee verouderde locaties naar een nieuw schoolgebouw aan de oever van de Maas. Veel elementen van dit schoolgebouw zijn bijzonder en spreken tot de verbeelding, maar het onderwijshart klopt sneller van de onderwijsinhoudelijke mogelijkheden van het gebouw en zijn directe omgeving.

In het programma van eisen was transparantie een belangrijke eis waaraan het gebouw moest voldoen. Niet alleen binnen de school moest op alle plekken onderwijs zichtbaar zijn, ook van buiten naar binnen moest dit te zien zijn. Tot slot was een eis dat de waardevolle omgeving van de school overal in de school ervaren kon worden. Deze eisen zijn volledig gerealiseerd.

Zo word je op bijna elke plek in de school de Maas gewaar. De rivier loopt bijna door de school. En, bij tijd en wijle loopt het Maaswater letterlijk door de school heen. Het gebouw wordt in warme tijden namelijk gekoeld met het Maaswater dat de school ingepompt wordt en langs de warmtewisselaar van de vloerverwarming gaat. De betonnen kern van de school wordt zo een paar graden gekoeld. In zeer koude tijden wordt het omgekeerde bewerkstelligd met dit systeem. Deze unieke voorziening leert leerlingen dat het mogelijk is verstandig om te gaan met de gratis energie die de omgeving ons levert.

De Maas, Ceuclum en de Mookerheide

De Maas wordt niet alleen duurzaam ingezet, maar is bovendien een levende illustratie in bijvoorbeeld de lessen aardrijkskunde, onderzoeken en ontwerpen, geschiedenis, Latijn, biologie en scheikunde.
Het fenomeen regenrivier is in de lessen aardrijkskunde makkelijker uit te leggen met een rivier als de Maas naast je school: in hevige regenval is zichtbaar wat het effect is op de waterstanden van de Maas en waarom het belangrijk is dat overheden maatregelen nemen om het regenwater anders op te vangen dan zo snel mogelijk af te voeren. De afvoer van het regenwater van de school in de wadi visualiseert dit beleid eveneens.

De afgelopen jaren bleek herhaaldelijk dat de technasiumleerlingen bij O&O geïnspireerd werden door de aanwezigheid van de Maas. Zo kwam een viertal examenleerlingen met een onderzoek naar piping en de mogelijke maatregelen om dit tegen te gaan.
Vanuit het geschiedenislokaal kun je een blik werpen op de Mookerheide aan de overzijde van de Maas. Op die heide vond de Slag op de Mookerheide op 14 april 1574 plaats tussen het Spaanse leger enerzijds en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau anderzijds. De veldslag werd gewonnen door de Spanjaarden en zowel Lodewijk als Hendrik van Nassau sneuvelden. Bijzonder dat je deze plek gewoon vanuit de school kunt zien liggen.

Aan de andere zijde van de school zie je vanuit het lokaal voor klassieken het centrum van Cuijk langs de Maas liggen. Dit was in de tweede eeuw een Romeinse burgerlijke nederzetting die in de derde eeuw uitgroeide tot een regionaal bestuurscentrum (civitas), Ceuclum genaamd. In Nederlandse musea vind je archeologische vondsten die verwijzen naar deze nederzetting.

Tot slot kan in de lessen scheikunde en biologie aandacht worden besteed aan de waterkwaliteit van de Maas en het effect daarvan op de flora en fauna in de omgeving. Recente analyses van het Maaswater laten zien dat de concentraties van stikstof en fosfaat afnemen, terwijl het zuurstofgehalte toeneemt. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor de ontwikkeling van waterplanten, vis en macrofauna. Voor flora en fauna is nog verbetering van de fysieke leefomgeving nodig.
Kortom, de Maas en de omgeving van de school zijn een constante inspiratie voor het onderwijs van het Merletcollege Cuijk.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 308 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.