Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Succesvol Mastertraject Leerateliers in beeld

26 februari 2018 | Overige berichten | 0 reactie(s) Vereniging | Onderwijs

Het Steunpunt Opleidingsscholen heeft het veelbelovende AOS mastertraject Leerateliers in beeld gebracht. Letterlijk welteverstaan, want er werd een boeiend filmisch portret gemaakt van dit initiatief dat het opleiden in de school verder brengt. Er werden opnamen gemaakt van een bijeenkomst van een leeratelier in de dagelijkse praktijk. In de film is te zien dat docenten en studenten samen optrekken in studie, lesontwerp en onderzoek.

 

Terecht bracht het Steunpunt in de film collega’s in beeld met wie OMO samenwerkt. De leerateliers geven we immers samen vorm: FLOT, ESoE, ULT, RDA en uiteraard de OMO-scholen. Studenten zijn gemixt, en dat werkt stimulerend. De opleiders en onderzoekers werken samen over de muren van hun eigen opleiding of school heen. We merken dat dat leidt tot innovatie.

Leren staat in het teken van het leren van leerlingen. Leervragen? Dat zijn de eigen leervragen van de deelnemers zelf. Maar we houden rekening met de onderwijsontwikkeling van de deelnemende school. Krijg je dan niet allerlei verschillen? Ja, dat is goed mogelijk. In de film merkt Douwe Beijaard op dat het van te voren niet vast ligt wat een atelier precies gaat aanpakken. De ateliers vinden zich zelf uit, zo zou je het ook kunnen zeggen. Doordat er wekelijks overleg is, is er toch ook veel afstemming en kunnen we veel leren van elkaars opvattingen.

Over het Leeratelier

Het leeratelier is een project van de Academische Opleidingsscholen (AOS’en). Het is een nieuwe vorm van opleiden en professionaliseren, waarin lerarenopleidingen intensief samenwerken en over de muren van de opleidingen heen studenten opleiden en docenten professionaliseren met een gerichtheid op het leren van leerlingen. Iedere AOS heeft een leeratelier. De ateliers vormen een onderzoekswerkplaats voor een NRO-onderzoek.

Over Steunpunt Opleidingsscholen

Het Steunpunt Opleidingsscholen ondersteunt (academische) opleidingsscholen – als samenwerkingsverband van schoolbesturen, scholen en lerarenopleidingen – bij het versterken van onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling. Een steunpunt van, voor en door opleidingsscholen dat bijdraagt aan de professionalisering van leraren, de ontwikkeling van scholen en het versterken van schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.