Schaduwonderwijs
15 maart 2018 | Tomas Oudejans | 1 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Onderwijs | Scholen
Column door Tomas Oudejans, rector Theresialyceum in Tilburg
Het schaduwonderwijs is in opkomst en de bureautjes die huiswerkbegeleiding, examentraining en bijles geven, schieten als paddenstoelen uit de grond. De school moet zo goedkoop mogelijk zijn, zie de recente vragen in de Tweede Kamer over de ouderbijdrage. Maar als kindlief dreigt te doubleren wordt de portemonnee vlot opengetrokken. Tenminste: bij de ouders die zich dat kunnen permitteren.
Dit is voor het onderwijs op verschillende terreinen frustrerend. Ten eerste zetten we ons allemaal stevig in om gelijke kansen te bieden in ons onderwijs en ook degene die voor ’n dubbeltje geboren is zich maximaal te laten ontplooien. Daarnaast hebben veel scholen al eigen vangnetten. Als ik naar mijn eigen school kijk -en wij zijn daarin zeker niet uniek- hebben we begeleidings- en versterkingslessen, naschoolse opvang, een tutoringsysteem en kunnen leerlingen in de meivakantie prikkelarm op school studeren voor de eindexamens. Dit is voor iedereen toegankelijk, het meeste is kosteloos of tegen een laag kostendekkend tarief en we helpen gezinnen die het minder breed hebben. En dan vergeet ik nog het belangrijkste: met gewoon opletten en meedoen, kom je echt een heel eind. Zeker met de bevoegde en bekwame docenten die allemaal het beste voor hebben met hun leerlingen.
Wat is de oorzaak?
Waar komt die toenemende vraag naar extra betaalde lessen vandaan? Onzekerheid, of afkopen van schuldgevoelens omdat je als werkende ouders te weinig tijd hebt kunnen vrijmaken om zelf te helpen met het huiswerk? Het zou ook onvrede over het schoolsysteem kunnen zijn; alhoewel we dat signaal niet vaak krijgen. Of ligt de oorzaak in de druk die kinderen ervaren met bijbaantjes, veeleisende hobby’s en een nog veel meer veeleisende online gemeenschap? Het lijkt er voor sommige ouders gewoon bij te horen.
Idee!
Niet mopperen maar opperen, roep ik regelmatig en daarom het volgende idee. Je hoort wel eens: “Je krijgt autorijles, als je tot je 18e niet rookt”. Leerlingen roken echter toch al steeds minder, rokers vormen een uitstervend ras. Dus als we nou eens onder ouders promoten dat ze ervan maken: “Je krijgt € 1.000,00 als je je school doorloopt zonder betaalde bijles”. Dit geeft leerlingen die gemotiveerd in de klas zitten en minder in de supermarkt hoeven te werken. Is dit dan niet oneerlijk voor de kinderen van de minder welgestelde ouders? Nee hoor; als een grote groep uit zichzelf werkt, kunnen wij de begeleidingslessen veel verder personaliseren en zo de kansen voor iedereen vergroten. Als we leerproblematiek uit verschillende hoeken belichten, wordt de schaduw vanzelf kleiner.