Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Overeenstemming over CAO OMO 2018

20 maart 2018 | Persberichten | 0 reactie(s) Vereniging | Koers 2023 | Medewerkers

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs en de vakcentrales hebben op donderdag 15 maart 2018 een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO OMO. 

Er zijn afspraken gemaakt over toekomstbestendige regelingen gericht op duurzame in zetbaarheid en ontwikkeling van medewerkers. Zo is er afgesproken ruimte te geven aan experimenten voor ontwikkeling van arbeidsvoorwaarden op maat, passend bij de ontwikkeling van het onderwijs en de organisatie van het onderwijs op verschillende scholen. 

Niet langer is het scholingsbudget afhankelijk van de betrekkingsomvang. Werknemers met een betrekkingsomvang vanaf 0,4 fte kunnen jaarlijks een bedrag van € 600,00 besteden aan professionaliseringsactiviteiten naar keuze. Voor werknemers met een betrekkingsomvang tot 0,4 fte wordt dit budget naar rato toegekend. 

In het akkoord is ingezet op werkgelegenheid door afspraken te maken om de instroom en behoud van jonge werknemers te stimuleren. Om in de toekomst voldoende kwaliteit voor het onderwijs te behouden, maar ook in te kunnen spelen op ontwikkelingen zoals krimp, krijgen nieuwe medewerkers in de eerste vijf jaar een ‘regio-aanstelling’.

In de tekst van de CAO OMO is verduidelijkt dat, na een eerste arbeidsovereenkomst op proef, bij een positieve beoordeling een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd volgt. Ook is ingezet op een verdere reductie van uitzendarbeid en andere inleenconstructies. 

Er wordt onderzoek gedaan naar de doorgroeimogelijkheden voor Onderwijs Ondersteunend Personeel (OOP) en voor Onderwijzend Personeel (OP). Bekeken wordt welke middelen er nodig zijn voor professionalisering van OP- en OOP-ers en hoe mobiliteit van het OOP bevorderd kan worden. 

In de nieuwe cao worden ook alle afspraken zoals deze in het addendum van 2016 zijn gemaakt, doorgevoerd. Het gaat bijvoorbeeld om afspraken die te maken hebben met de Wet Werk en Zekerheid. 

Na langdurige onderhandelingen waarop landelijke kaders en ontwikkelingen van grote invloed zijn geweest, zijn beide partijen tevreden over het bereikte resultaat. Vereniging OMO en de vakcentrales blijven zich inspannen om in de toekomst verdere stappen te zetten om meer ruimte te bieden aan medewerkers voor afspraken op maat die ten goede komen aan de inzetbaarheid, professionalisering en werkgelegenheid voor de werknemers. 

De CAO OMO gaat in per 1 april 2018 en loopt tot 1 januari 2019. Bij OMO als werkgever is de tekst van het onderhandelaarsakkoord in te zien. 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.