Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

WEEK VAN DE HOOP- gevoelens besproken & uitgebeeld

13 april 2018 | Bill Banning - Kasper Meesters (Havo 3-C) | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

 

Ieder jaar doen we op het d'Oultremontcollege mee aan de Week van de Hoop van VERUS. Dit jaar verdiepten drie klassen zich actief in het thema 'depressieve gevoelens' en hoe daar het beste mee om te gaan. Leerlingen uit weer een andere klas gingen met de bus mee naar Hilversum om Stephan Bouwman bijna letterlijk een hart onder de riem te steken. Hieronder schrijft Kasper Meesters een mooi verslag over deze activiteiten (Bill Banning, docent en mede-organisator). 

Week van de Hoop

(door Kasper Meesters, havo 3-c)

Op woensdag 21 maart heb ik een gastles met als thema “DE WEEK VAN DE HOOP” gevolgd. Deze les werd georganiseerd door mensen van onderwijsvereniging Verus. Toen wij als klas binnenkwamen maakten wij kennis met deze mensen. Toen iedereen eenmaal zat, kwam het onderwerp aan bod. De gastles ging over een bekende radio-DJ, Stefan Bouwman, die een erg persoonlijke en serieuze boodschap de wereld ingestuurd had, nl. dat hij zich de afgelopen periode “simpelweg klote” voelde. Via een youtube-filmpje bekeken wij zijn ‘message’. Daarna werd ons gevraagd of er duidelijke verschillen waren tussen een alledaags dipje en je “simpelweg klote” voelen. Ondanks dat we als klas moeilijk op gang kwamen, kwamen er toch goede antwoorden uit:

Een alledaags “normaal” dipje is iets wat je geregeld tegenkomt en wat meestal snel weer overwaait. Dit gaat dan ook meestal over kleine, niet-belangrijke zaken waar jij je toch druk om maakt. Een periode waar jij ‘jezelf echt klote voelt’ komt er bij mij op neer dat het een depressie is waar je mee geconfronteerd wordt. Het belangrijkste verschil is dat tijdens een depressie je sociale leven en jouw persoon als geheel er de dupe van worden. De conclusie hierbij was dan ook: Zoek alsjeblieft hulp! Praat erover, laat het niet achterwege, maar begin er juist over!

Dit is was het belangrijkste wat ik van Stefan en zijn boodschap heb meegekregen en ik moet zeggen dat het wel een soort ‘impact’ op mij heeft. Er werd vervolgens aan de klas gevraagd of iemand zich wel eens “klote” voelde, en het mooie was dat echt iedereen heel eerlijk zijn of haar vinger opstak. Dit zorgde voor een enorme kracht en een schouderklopje. Het is namelijk helemaal niet vreemd dat je soms eventjes bij de pakken neerzit. Het is juist heel normaal en niets om je voor te schamen, want iedereen er wel mee geconfronteerd. Vaak in kleine onschuldige, maar soms ook in ernstige mate.

Uiteenlopende activiteiten

We kregen allerlei keuzes om vervolgens individueel of in tweetallen iets te gaan doen: iets tekenen, een mooie tekst of een gedicht schrijven, iets kleien of een afspeellijst van muziek maken voor als je jezelf een keertje “klote” voelt. Ik heb gekozen voor een gedicht schrijven, samen met een klasgenoot. We kregen een groot wit vel en zwarte viltstiften. Degene met wie ik samen de woorden opschreef stuitte al snel op een erg mooie en korte tekst, die meteen indruk maakte. Eerst tekenden wij met potlood de slordige contouren van de letters van het tekstje en vervolgens trokken we deze over met de zwarte markeerstift. Dit was ons kort, maar krachtige rijmpje:

“Ook al lijkt het dat deze tijd nooit ophoudt,

Zorg ervoor dat jij je hoofd omhoog houdt.”

Het is heel kort, maar dat maakte voor onze docent godsdienst Banning niets uit. Integendeel, hij stelde het zeer op prijs stelde en waardeerde het heel erg.

Iedereen heel eerlijk

Wat ik persoonlijk waardevol vond aan deze gastles, is dat iedereen heel eerlijk was over zijn of haar situatie. Men ging er behoedzaam mee om dat vrijwel iedereen zich wel eens “klote” voelde of nog steeds voelt en dat het geen taboe mag zijn. Dat is wel een probleem in Nederland, vind ik. Depressie wordt steeds dieper weggeduwd en te weinig mensen tonen medelijden of interesse aan degene die met een “blackout” rondlopen. Sinds kort loopt er een redelijk succesvolle campagne die zich inzet voor het bespreekbaar maken van depressies. Dit kun je voornamelijk zien in tv-spotjes, maar ook op internet én natuurlijk op de radio (Stefan Bouwman). Ik vind het ook heel fijn voor de mensen die zelf wel eens in een depressie zitten, dat ze er niet alleen voor staan en dat er altijd mensen zijn die hen daarmee kunnen helpen.

Sympathie en initiatief opwekken

Mijn mening van de gastles was dat het erg goed georganiseerd was; korte maar goede introductie/uitleg, leuke activiteiten en enthousiaste mensen. Kortom, weer iets nieuws en onverwachts, maar wel een heel leuk en origineel concept van het vak levensbeschouwing! Ik waardeer het dan ook dat de docenten en de organisatie inzien dat het reduceren van depressie begint bij het spreken met jongeren, die door de puberteit veel met ups en downs worden geconfronteerd. En zo iemand als een beroemde radio-DJ is precies het figuur dat sympathie en medelijden, maar ook initiatief opwekt bij de mensen die luisteren naar de radio. Mijn mening over depressie is dat mensen met een “kloteperiode” zich zeker niet stil moeten houden maar erover moeten praten, want het helpt echt! En vooral schaamte moet je onderdrukken, niet de depressie zelf, want die moet je zien op te lossen, samen! 

Kasper Meesters, havo 3-C

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.