Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Over het belang van herinneren en vergeten

24 april 2018 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Over het belang van herinneren en vergeten

In memoriam-tentoonstelling over de kinderen van Bullenhuser Damm

 

Waarom is het verhaal van Anne Frank heel bekend en dat van Lex en Edo Hornemann maar een beetje? Wat bewoog de nazi-artsen om medische experimenten op deze jongens uit te voeren? En waarom is het in 2018 nog steeds een goed idee om bij dit soort vragen stil te staan? Dinsdag 15 mei vertellen Vera Frijters, Emma Schleipen en Ceder Stompff erover bij de opening van de tentoonstelling ‘De kinderen van Bullenhuser Damm’.

Docenten en leerlingen van het Van Maerlantlyceum haalden deze reizende tentoonstelling naar Eindhoven. Hun eerste doel: een eerbetoon aan de Eindhovense broertjes Lex en Edo Hornemann die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit de Staringstraat gedeporteerd werden naar Kamp Vught om vervolgens via Auschwitz in het concentratiekamp Neuengamme te belanden. Hun tweede doel: nadenken over het belang van herinneren.

De tentoonstelling is te vinden in de hal van het Van Maerlantlyceum. Op manshoge panelen wordt in tekst en beeld het lot van Lex en Edo en achttien andere kinderen geschetst. Op zes- en achtjarige leeftijd kwamen de twee broertjes zonder hun ouders aan in KZ Neuengamme. Hier werden zij en 18 lotgenoten door SS-arts Kurt Heißmeyer misbruikt voor medische experimenten. Lex en Edo werden besmet met tuberculose en vlak voor het eind van de oorlog om het leven gebracht, in de school aan de Bullenhuser Damm.

De opening start 15 mei om 19.30 uur. Sprekers: rector Emmeken van der Heijden en de leerlingen Vera Frijters, Emma Schleipen en Ceder Stompff.

De tentoonstelling is tot 30 mei op werkdagen te bezoeken van 15 tot 17 uur.

Van Maerlantlyceum, Jacob van Maerlantlaan 11, 5615 JS  Eindhoven

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.