Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Volg je passies en dromen

27 november 2018 | | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Leerlingen hebben dromen, bijvoorbeeld van een glansrijke rol in een musical of een carrière als topsporter. Ze hebben ook passies, zoals koken, muziek maken, bezig zijn met techniek of met mode. Op het Elzendaalcollege in Gennep krijgen onze leerlingen uit de onderbouw elke dinsdag gedurende twee lesuren de kans om aan hun passies en dromen te werken.

Het aanbod varieert van breakdance tot graffiti, van techniek tot theater, van muziek tot mode, van zaalvoetbal tot free running. En sinds twee jaar volgen verschillende leerlingen zelfs duikles. Onder begeleiding van enkele duikinstructeurs gaan zij met zuurstofflessen en loodband kopje onder.                                   

De groepen krijgen les van docenten, oud-leerlingen of externen die hun passie maar wat graag overbrengen aan de gemotiveerde kinderen. Alle eerstejaars en tweedejaars leerlingen worden gemixt. Zo ontmoeten zij buiten hun klas leerlingen met dezelfde passie.

Werner van Beijnen, docent lichamelijke opvoeding: “Naast de lessen Lichamelijke Opvoeding heb ik de afgelopen jaren ook verschillende lessen passies en dromen verzorgd voor de 1e en 2e-jaars leerlingen, zoals voetbal, fitness, zelfverdediging, volleybal en free running. Elke zeven weken maken leerlingen de keuze voor een nieuwe ronde passies en dromen, waardoor je gemotiveerdere leerlingen binnen je les krijgt en vaak ook een sport-/spelactiviteit binnen de groep op een hoger niveau aan kan bieden.”

Tim Hubbers, eerstejaars leerling: “Passies en dromen helpen je ook een richting te bepalen. Ik heb tot nu toe spel en techniek gevolgd. Ik vond spel het leukst want daar kun je lekker fanatiek bezig zijn. Passies en dromen heeft ook invloed gehad op mijn keuze voor de school. Het leek mij erg leuk om zeven weken met iets bezig te zijn wat je echt leuk vindt.”

Steven Gerrits van De TheaterSpeelPlaats verzorgt theateronderwijs in Gennep en omstreken: “We merken dat veel leerlingen die voor het eerst in contact komen met theater het lastig vinden om zichzelf te presenteren. Het onderwijs in Nederland lijkt zich momenteel voornamelijk te richten op het ontwikkelen van rekenen en taal. Dat is heel erg jammer vinden wij omdat vooral creativiteit een belangrijke tool is in de constant veranderende wereld om ons heen. Creativiteit heeft overigens niets te maken met knutselen, maar met het zien en uitproberen van nieuwe ideeën. Deze vaardigheid kan in alle richtingen zijn nut bewijzen. De meeste onderwijzers herkennen deze problematiek wel, maar het blijft lastig hierin nieuwe wegen te gaan. Passies en dromen is een geweldig initiatief om juist die delen van de ontwikkeling van kinderen aan te spreken. Of het nu gaat om sport, muziek of drama. Het Elzendaalcollege heeft een geweldig platform ontwikkelt waarin ontwikkeling van het individuele kind centraal staat. Wij wensen iedere scholier in Nederland toe zulke kansen te krijgen.”                                                                                                        

Paul Rutten en Femke Alaerds, docenten techniek: “Tijdens de lessen passies en dromen techniek dagen wij de leerlingen uit met verschillende opdrachten. Zo ontwikkelen de leerlingen momenteel een reclamebord waarbij ze een eigen logo in plexiglas graveren. We willen onze leerlingen vooral enthousiasmeren met opdrachten waarbij ze de geleerde technieken kunnen combineren met hun eigen creativiteit zoals een flipperkast maken, raceautootjes bouwen of een wandbord maken. Het gaat vooral om het plezier dat de leerlingen hebben tijdens het maken van de opdrachten.”
Als je meer wilt weten, kijk dan het filmpje van passies & dromen op www.elzendaalcollege.nl/filmmateriaalgennep

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.