Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

2e plaats voor De Sprong

18 januari 2019 | | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | OMO nieuwsbrief | Scholen

Tijdens de provinciale uitreiking van de Nationale Onderwijsprijs van 29 november jl. kleurde het podium OMO-blauw. De ereplaatsen waren voor het Fioretti College, De Sprong en het Varendonck College. De Sprong behaalde de tweede plaats met ‘de integratieklas'.

De integratieklas

De integratieklas van De Sprong verzorgt het onderwijsaanbod voor leerlingen met een verstandelijke beperking tussen 12 en 18 jaar. De integratieklas is een klas binnen het reguliere onderwijs in de vorm van praktijkonderwijs. Het is een plek waar Passend Onderwijs in de puurste vorm te zien en ervaren is. De integratieklas is een arrangement van SWV Helmond-Peelland VO. Vanuit de filosofie: daar waar het kan thuisnabij onderwijs binnen regulier voortgezet onderwijs en daar waar het moet onderwijs binnen het speciaal onderwijs. Doordat de leerlingen naar een reguliere school gaan, participeren ze actief in de samenleving en worden ze optimaal voorbereid op een arbeidsplaats of dagbesteding in de regio. De leerlingen hebben een licht verstandelijke beperking, waarmee ze qua intelligentie tot de 'bovenkant' van de (voorheen) cluster-3 populatie behoren. Door hun verstandelijke beperking in combinatie met persoons- en gedragskenmerken kunnen zij (nog) niet functioneren in een reguliere pro-klas. De sociaal-emotionele ontwikkeling en begeleiding zijn essentieel voor de groei op het gebied van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dit is verwerkt in het programma-aanbod. Zowel op klassenniveau, in kleine niveaugroepen als in de individuele leerlijn. Door de inhoudelijke samenwerking tussen De Sprong en Stichting Speciaal Onderwijs en Expertisecentra (SSOE) wordt kwalitatief goed passend onderwijs aan deze leerlingen gegarandeerd.

Resultaten

De leerlingen van de integratieklas zijn trots op het feit dat ze onderwijs volgen in het regulier onderwijs. De leerlingen hebben met hulp van enkele teamleden een vlog samengesteld waarin ze laten zien hoe een dag op school eruit ziet. In de vlog komen enkele resultaten in beeld. Wij zijn trots op deze resultaten. Enkele voorbeelden:

  • Leerlingen komen (allemaal) zelfstandig naar school, terwijl de leerlingen voorheenjaren op en neer pendelden met een taxi.
  • Leerlingen die uitstromen gaan aan de slag op een op hun afgestemde arbeidsplaats.In een enkel geval wordt er doorgestudeerd op het MBO (niveau 1 of 2).
  • Resultaten worden niet gemeten aan de hand van punten of examens.
  • Uitstroom naar een passende vervolgplek hetzij arbeid of vervolgopleiding staat bijons centraal. 

Praktijkonderwijs moet je doen

Met deelname aan de Nationale Onderwijsprijs geven we de leerlingen van de integratieklas een podium en willen we collega-scholen inspireren om buiten de kaders te denken als het gaat om het bieden van een Passende Onderwijsplek!! Praktijkonderwijs (de naam zegt het al) - en daarmee de integratieklas - moet je ervaren of 'doen'. Scholen zijn van harte welkom om deze mooie onderwijsvoorziening te komen bezoeken en een rondleiding te krijgen door een leerling.

De Onderwijsprijs

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In iedere provincie wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt.

De genomineerden werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaand uit Rob Hommen (docent, lid Hoofdbestuur Algemene Onderwijsbond), Emmanuel Naaijkens (onderwijsjournalist) en Wouter van der Staak (docent en lid Provinciale Staten).

Link naar schoolwebsite

Link naar de vlog op YouTube

-------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie:

Irma Strijbosch, afd. Communicatie, 0493-353470

Janne Hikspoors, kerngroepleider De Sprong, 0493-353420

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.