Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Dodelijke slachtoffers van de liefde

28 januari 2019 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Dodelijke slachtoffers van de liefde

Klassieke tragedie op het Van Maerlantlyceum in Eindhoven

“Nee, ik had nog nooit van Hippolytos gehoord. Maar dat is ook precies de reden waarom het Aischylos-project zo leuk is. Je leert er van alles over de cultuur en de verhalen van het oude Griekenland, en tegelijk leer je acteren en stort je je op een klassieke tragedie.” Mink Morel is enthousiast over haar aandeel in Hippolytos, een liefdesdrama van bijna 2450 jaar oud. Binnenkort staat de Van Maerlantscholier ermee op het podium, samen met leerlingen van vier andere middelbare scholen uit Nederland en België. Een aanrader? “Ja absoluut, en vooral doordat wij er een bijzondere draai aan geven.”

Historisch gezien is dat dan ten minste de derde ‘draai’. Euripides, de oorspronkelijke auteur, herschreef zijn tragedie Hippolytos zelf al eens. Het liefdesverhaal met fatale afloop was in zijn eerste versie veel te voorzichtig. Het publiek vond het maar een zouteloos gedoe. En dus maakte hij een tweede versie waarin een belangrijke rol was weggelegd voor het gekonkel van jaloerse, verliefde en wraakzuchtige goden. Voeg dat bij een moeder die hopeloos valt voor de charmes van haar stiefzoon, een stiefzoon die totaal in shock is als hij dit ontdekt, en een vader met iets te veel daadkracht, en je weet: de tweede versie van Hippolytos was een doorslaand succes.

De Hippolytos-interpretatie van Aischylos belooft dat succes te herhalen. Dit internationale tragedieproject tekent immers al jaren voor prachtige en aangrijpende voorstellingen. Uitgangspunt is steeds de Europese gedachte. Leerlingen uit Nederland en België werken maandenlang samen aan de dialogen, de choreografie en de muziek. Daarbij worden ze bovendien uitgedaagd om te dealen met elkaars culturele en talige verschillen.

Die uitdaging werd dit jaar door elf Eindhovenaren gegrepen, allemaal leerlingen van het Van Maerlantlyceum, en twee nieuwe regisseurs. Mink Morel: “Ik heb vorig jaar ook meegedaan. Dit jaar is het net zo geweldig, maar de aanpak is helemaal anders. Er zit bijvoorbeeld veel meer muziek in. Ik zit in het koor en een deel van mijn teksten zing ik. Best heftig, vind ik. Ik ben geen zanger, en een gezongen tekst komt heel anders over dan een gesproken tekst. Maar het past allemaal prachtig.”

De voorstelling begint dinsdagavond 5 februari om 19.30 uur op het Van Maerlantlyceum, Jacob van Maerlantlaan 11 in Eindhoven. Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar en kosten 3.50 euro.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.