Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Odulphuslyceum ‘de Havo’: Eigenaarschap en Vertrouwen*

18 maart 2019 | Jan Beesems | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen | Medewerkers

Sinds augustus 2014 huist onze havo in een gerenoveerd gebouw aan de Noordhoekring in Tilburg. De renovatie bleek een uitgelezen kans om het gebouw aan te passen aan onze ideeën over onderwijs afgestemd op havoleerlingen. Reeds ingezette ontwikkelingen kwamen hierdoor in een stroomversnelling. Hoe mooi is dat: een gebouw dat een concept versterkt? Volgt de vorm de inhoud, of andersom? Het maakt ons niet uit. Het werkt.

Een gebouw is een stapel stenen. De mensen die er samenkomen maken echter dat het tot leven komt. SAMEN is het eerste van onze vijf kapstokwoorden. We houden het graag simpel. De sfeer is informeel. Er is geen strijd, want er zijn geen tegengestelde belangen. Havoleerlingen zijn gericht op de relatie. Echt contact maken met leerlingen en de relatie aangaan is de grondhouding die we van elke havoleraar vragen. 

TRANSPARANT is het volgende haakje aan de kapstok. Er zit veel glas in het gebouw, je kijkt er dwars doorheen. Je kunt je nergens in een hoekje verstoppen; je wordt gezien. Maar ook transparant in wat we doen. Fouten maken moet, anders kom je niet verder.  We leggen het altijd uit aan leerlingen en ouders en vragen om begrip.

Je komt naar school om te werken. Wie op school ACTIEF is, hoeft thuis niet veel meer te doen. Dat geldt voor leerlingen én leraren. Het vergt wel een andere didactiek dan ‘zenden en ontvangen’
Leerlingen kunnen tot 17.00 op school blijven om aan hun taken te werken waarbij ook elke dag  zes à zeven leraren aanwezig zijn.

We willen dat leerlingen zich VERANTWOORDELIJK voelen voor hun eigen functioneren. In de onderbouw is dat het belangrijkste ontwikkelpunt. Het maakt niet eens zo uit wat je leert, maar dat je leert. Een van de ingrepen die we gedaan hebben om dat te bevorderen is het grotendeels afschaffen van doubleren. We brengen jaarlijks een advies uit dat je eenmaal tijdens je carrière naast je neer mag leggen. Dat verhoogt de doorstroomcijfers natuurlijk, maar het slagingspercentage is ook al drie jaar boven de 90%.

Bovenal gaat het om VERTROUWEN. Niet voor niets is onze wapenspreuk ‘Fortis in Fide’. Vertrouwen in elkaar. Vertrouwen dat het goed komt. Durven om los te laten, in plaats van krampachtig vast te houden aan oude rituelen en ingesleten gewoontes.
Het kan. Ook startend vanuit een traditionele setting. Kom maar kijken.

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.