Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Opnieuw technische topprestatie Van Maerlantlyceum

15 april 2019 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Cédric en Tom plaatsen zich voor ICYS in Maleisië  

Deze week vertegenwoordigen ze Nederland bij de International Conference for Young Scientists (ICYS) in Maleisië: Tom Huiben en Cédric Louwers. Hun toegangsbewijs: de Van Melsenprijs van de Radbouduniversiteit Nijmegen. Een vakjury oordeelde dat hun profielwerkstuk het op een na beste van Nederland is. En dus mogen ze zich nu gaan meten met de grootste talenten uit 32 andere landen. Een knappe prestatie van Tom en Cedric, en van het Van Maerlantlyceum: de school leverde ook vorig jaar al de finalisten voor de Van Melsen- en de KNAW-prijs, die zelfs werd gewonnen. 

Tom en Cédric ontwierpen een modulaire robot voor de ouderenzorg. In twee bejaardentehuizen onderzochten ze eerst hoe de hoge werkdruk de kwaliteit van leven van de bewoners beïnvloedt. Ze praatten met personeel en met ouderen. De uitkomsten bevestigden hun vermoedens. Tom: Mijn opa woont in een bejaardentehuis. Die verzorgers werken daar keihard, maar ze kunnen niet verhinderen dat hij een belangrijk deel van zijn zelfstandigheid kwijt is. De gordijnen gaan soms al om zes uur dicht, omdat dat handig is. En als hij ’s morgens in zijn rolstoel wil, dan moet hij eerst wachten tot iemand hem erin zet.“ Tom en Cedric ontdekten dat de beschikbare oplossingen vaak te kostbaar en risicovol zijn. Tom: “Een rolstoel met een computertje is er bijvoorbeeld wel, maar die is peperduur en dan gaat tellen hoe lang iemand er wat aan heeft.” 

Cedric en Tom fantaseerden over een oplossing voor ‘alles’: een systeem om de werkdruk binnen de zorg te verlagen, maar dan wel op een betaalbare manier. Ze bedachten een slimme robot die met behulp van verschillende koppelstukken allerlei taken kan verrichten: de rolstoel verplaatsen, de gordijnen openen, de verlichting bedienen. Cedric: “Het probleem is dat de meeste oplossingen feitelijk domme robots met domme computers zijn: ze hebben maar een functie.” 

De twee scholieren bouwden eerst een aantal prototypes. Met 3d-printing maakten ze op school de behuizing, en ook de printplaten ontwierpen ze zelf. Tom: “Met een afstandsbediening kan iedereen de robot makkelijk aansturen, ook als je een beetje digibeet bent.” 

Woensdag vertrekken de twee naar Maleisië. Direct na de finale in Nijmegen kregen ze al de opdracht om binnen 48 uur een Engelstalige samenvatting van hun onderzoek en werkstuk in te leveren. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een compacte presentatie (uiteraard ook in het Engels) en moet er een poster ontwikkeld worden. Kortom, met de voorbereiding op het examen en de ICYS Wereldfinale is de agenda van Cédric en Tom goed gevuld …

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.