Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Van Maerlant geeft startsein voor feestjaar

3 september 2019 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Wat is de foutste manier om een jubileum te vieren?

Van Maerlant geeft startsein voor feestjaar

Wie is er een betere voetballer: de mens of de robot? Hoe word je een superuitvinder? Hoe bereid je je voor op een beroep dat nu nog helemaal niet bestaat? En wat is de foutste manier om een jubileum te vieren? Met deze en heel veel andere vragen gaan de leerlingen van het Van Maerlantlyceum vrijdag 6 september aan de slag. Ze hebben daarbij de keus uit een waslijst aan masterclasses van wetenschappers, kunstenaars en ondernemers. Aanleiding: het honderdjarige bestaan van hun school.

Emmeken van der Heijden, de rector, geeft met de masterclasses een bijzondere twist aan het jubileum. In plaats van terug kijkt ze, om te beginnen, met leerlingen en docenten vooruit. Later in het jaar wordt het verleden gevierd en het heden onder de loep gelegd. “Zo’n jubileum is natuurlijk een heel mooi moment om een pas op de plaats te maken. Wat maakt het Van Maerlant tot het Van Maerlant? Wat zijn de pijlers waarop we rusten? En hoe willen we onze toekomst invullen? “

Vrijdag gaan de leerlingen al op zoek naar antwoorden, soms zelfs heel concreet. Bijvoorbeeld in de masterclass van huisvestigingsadviseur Hidde Benedictus. Hij laat de leerlingen fantaseren over hun gedroomde school. Volgend jaar verwacht het Van Maerlant te starten met een ingrijpende renovatie. Bruikbare ideeën van de leerlingen worden zeker opgenomen in het programma van eisen.

Heel veel aanmeldingen kreeg ook de workshop van fotograaf en oud-leerling Willem Popelier. Hij zet vrijdag met de gelukkige deelnemers de eerste stap voor een kunstwerk dat straks in de verbouwde school zal prijken.

Na afloop van de masterclasses wacht de leerlingen een voetbalwedstrijd tussen robots en Van Maerlanders. Aan het eind van de dag is er een bijzondere bijeenkomst voor genodigden. Paul van Nunen, directeur van Brainport, Eugene Bernard, voorzitter van het College van Bestuur van OMO, en wethouder Stijn Steenbakkers zullen dan het lustrumboek ‘Magisch Van Maerlant’ in ontvangst nemen.

Een succes wordt de eerste jubileumdag sowieso. Dat is in elk geval de insteek van de masterclass die het MU organiseert. Het MU roept de deelnemers op lekker fout te denken: “Trek de stoute schoenen aan en laat je docenten eens zien hoe je echt goed fout kunt zijn. We verplaatsen ons 30 jaar in de toekomst en laten de docenten van nu weten hoe je echt fouten kunt maken. De foutste manier om het 130ste jubileum van het Maerlant te vieren?”

Zie voor meer informatie over het lustrum: https://www.vanmaerlantlyceum.nl/lustrum/


Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.