Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

GO Maaslandcollege

31 oktober 2019 | Bas van Rooijen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Onderwijs | Scholen | Medewerkers

Het Maaslandcollege in Oss introduceert vanaf  dit schooljaar een nieuw onderwijsconcept dat past in haar 70-jarige traditie van onderwijsvernieuwing. Met GO Maaslandcollege wordt recht gedaan aan de individuele ontwikkeling, niveau en leerstijl van de leerling. Centraal in GO Maaslandcollege staat de coach, die de leerling dagelijks begeleidt in een vaste groep van 15 leerlingen. GO maakt het bovendien mogelijk vakken op verschillende niveaus te volgen. Wiskunde op havo en Engels op vwo niveau, dat kan. Pas in de bovenbouw maken leerlingen een definitieve keuze, waarbij ook een diploma met meerdere vakken op een hoger niveau is mogelijk.

GO Maaslandcollege is door het Maaslandcollege zelf ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Radboud Universiteit. Daarnaast werken we samen met de mensen van Magister.me (Iddink).

Persoonlijk

Persoonlijke aandacht staat centraal, zowel in de leerontwikkeling als in de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Met GO Maaslandcollege krijgt iedere leerling een persoonlijke coach waarmee dagelijks contact is. Niet enkel als het moeizaam gaat maar juist ook als het goed gaat. Samen bespreken zij de resultaten en de planning, hoe kunnen we je uitdagen, waar liggen je interesses, waar is meer ondersteuning of begeleiding nodig, wat kun je zelfstandig aan, wat zijn je doelen en ook hoe gaat het met je? Een coach begeleidt een vaste groep van 15 leerlingen waarmee elke dag wordt opgestart. Ouders mogen tijdens de coaching altijd aanschuiven. Dit schooljaar zijn we hier al mee begonnen.

Maatwerk

Met het advies van de basisschool als uitgangspunt, wordt een flexibele leerroute uitgestippeld. Dat kan ook met vakken op verschillende niveaus. GO Maaslandcollege kent vaste lestijden en het huiswerk wordt nagenoeg volledig op school gemaakt. Er is een speciaal brugklasgebouw ingericht waar brugklasser de lessen volgen.

Stap-voor-stap

GO Maaslandcollege is het eindproduct van een uitvoerig en zorgvuldig ontwikkelproces van maanden, waarbij veel actoren binnen en buiten onze school waren, zijn en worden betrokken. Tijdens een voortraject in het voorjaar van 2018 werden verschillende scholen in Nederland en Zweden bezocht met als doel te onderzoeken of maatwerkonderwijs mogelijkheden voor het Maaslandcollege kon bieden. Op basis van deze bevindingen werd er een beleidsnotie opgesteld. Op basis van een literatuurstudie, een analyse van de stand van zaken van het huidige onderwijsontwikkelingen op school en een inventarisatie van de kansen en bedreigingen werd er een ambitie met uitgangspunten geformuleerd. Tevens werd er een ontwikkel- en stuurgroep geformeerd om te komen tot een realiseerbaar gepersonaliseerd onderwijsconcept voor onze school.

De invoering van GO Maaslandcollege verloopt in fases. De eerste fase is de invoering van de coaching 2019-2020, om uiteindelijk in september 2020 het gehele concept in te voeren. Hiermee hebben we voldoende tijd en ruimte om het gehele docententeam mee te nemen en te scholen.

Voor meer informatie

Bas van Rooijen (conrector onderwijs Maaslandcollege)
0412-667070
b.van.rooijen@maaslandcollege.nl

of bekijk het filmpje op de https://www.maaslandcollege.nl/

 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.