Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Een veilige en integere werkplek voor iedereen

4 november 2019 | Addy Tilli | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen | Medewerkers

Mijn naam is Addy Tilli, ik ben vertrouwenspersoon voor mijn collega’s op het Munnikenheide College. Omdat het Munnikenheide College twee locaties heeft, vervul ik deze mooie taak samen met een collega die werkzaam is op de andere locatie. Het voordeel hiervan is dat wij makkelijk bereikbaar zijn voor alle collega’s. Mijn drijfveer is, zoals ik in de titel weergeef, dat ik het belangrijk vind dat collega’s een veilige en integere werkplek ervaren waardoor ze met plezier naar hun werk gaan.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Wanneer collega’s hun werkplek niet als veilig ervaren kunnen ze bij mij hun verhaal kwijt, waar ik oordeelvrij naar luister. Aan het begin van het gesprek vertel ik wat ik voor mijn collega kan betekenen en leg uit dat, wanneer er sprake is van een strafbaar feit, er een meldingsplicht geldt. Wat ik niet doe is onderzoeken van de ‘waarheid’.

Collega’s die last hebben van ongewenste omgangsvormen en zich niet veilig voelen om dit met hun collega of leidinggevende te bespreken, kunnen ook bij mij terecht. Onder ongewenste omgangvormen wordt pesten, (seksuele) intimidatie, ongewenste intimiteiten, discriminatie, agressie en geweld verstaan. Er is sprake van ongewenste omgangsvormen wanneer iemand dat als zodanig ervaart (een goedbedoeld grapje kan bijvoorbeeld als ongewenste omgangsvorm worden ervaren).

Wanneer een collega zich tot mij wendt, bied ik een luisterend oor, vang de collega op en sta hem of haar bij, bij het maken van keuzes. Hierbij bied ik ondersteuning en geef informatie en advies. De collega bepaalt zelf welke stappen hij of zij verder onderneemt. Samen denken we na over de gevolgen en best passende actie. Soms is het voldoende om met een collega te reflecteren en sparren waardoor hij of zij zelf tot de oplossing komt en weer in zijn of haar kracht staat. Indien nodig raadpleeg ik interne- en externe deskundigen. Hierbij respecteer en bewaak ik de anonimiteit van mijn collega.

Als een collega een vermoeden heeft van een misstand, onregelmatigheid of schending van integriteit kan hij/zij hiervan melding maken. Ook als zij dit anoniem willen doen kan dat bij mij. Ik begeleid de collega en informeer de leidinggevende, het management of het bestuur. Uiteraard ga ik ook hier vertrouwelijk om met de verkregen informatie en anonimiteit van de melder. De leidinggevende, het management of het bestuur wordt zo geïnformeerd over signalen die hen anders misschien niet bereikt hadden.

Bij twijfel? Loop even langs

Elke school heeft een of meerdere vertrouwenspersonen voor collega’s en ook voor leerlingen. Loop je ‘ergens mee rond’, weet je niet zeker of het een onderwerp is waarbij een vertrouwenspersoon je kan helpen of denk je dat het ‘niet belangrijk genoeg is’? Kom dan toch even sparren, we kunnen je wellicht helpen en/of verwijzen naar iemand die dit kan.

Vertrouwelijke Ontmoeting Macht(eloos) op 20 november 

Jaarlijks organiseren collega’s een Vertrouwelijke Ontmoeting voor vertrouwenspersonen en anti-pestcoördinatoren van OMO-scholen. In 2019 is deze ontmoeting op woensdag 20 november bij Seats2meet in Tilburg. Ben je vertrouwenspersoon voor leerlingen en/of voor personeel of anti-pestcoördinator? Dan ben je van harte welkom. Aanmelden hiervoor kan tot 8 november. 
 

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.