Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Mini-onderzoek naar invloed van sport op nachtrust

11 november 2019 | Bill Banning (namens leerlinge) | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

In de derde en vierde klassen havo-vwo van het d’Oultremontcollege doen alle leerlingen voor het vak godsdienst-levensbeschouwing een mini-wetenschappelijk onderzoek. In onderstaande bijdrage komt een leerlinge aan het woord die onderzoek heeft gedaan naar de invloed van sporten op de nachtrust. Zelf vind ik het altijd weer mooi om te zien hoe leerlingen zich kunnen verdiepen in een onderwerp en zo tot extra ontwikkeling komen. Haar zelfevaluatie spreekt boekdelen: “Ik heb erg genoten van dit mini-wetenschappelijke onderzoek en ik ben heel erg blij met alle kennis die ik heb opgedaan. Dit komt natuurlijk mede omdat ik ook echt geïnteresseerd was in het onderwerp dat ik had gekozen.” Van harte aanbevolen, Bill Banning (docent).

Onderzoek

Heb je je wel eens afgevraagd of sport eigenlijk helpt bij je nachtrust? En waardoor dat dan komt? In mijn wetenschappelijk onderzoek heb ik deze kwestie uitgezocht. In een wetenschappelijk onderzoek gebruik je altijd twee vormen van onderzoek: Theoretisch kader (je bekijkt zoveel mogelijk aanwezige literatuur over je vraagstuk) en Praktijkonderzoek (enquête, interview, observatie, experiment). Deze heb ik dus ook allebei gebruikt.

Als praktijkonderzoek heb ik een experiment gedaan en een interview. Het experiment heb ik als volgt gedaan: Ik heb proefpersonen een slaapdagboek gegeven. Daarin moesten zij een cijfer geven voor hun nachtrust van de afgelopen nacht in een tabel. Daarbij moesten ze rekening houden met of ze gesport hadden of niet door het in het bijpassende hokje in te vullen. De proefpersonen hebben dit voor 7 dagen bijgehouden.

Interview

Voor mijn interview heb ik mijn biologie-docente gevraagd. Ik heb een moment met haar afgesproken voor het interview op school. Toen ik haar interviewde heb ik het interview opgenomen. Na mijn interview en tijdens mijn experiment, heb ik het onderzoek in het theoretisch kader gedaan. Dit deed ik door op het internet te zoeken naar eerder onderzoek dat is gedaan naar mijn onderwerp en dat zorgvuldig door te lezen. Ook heb ik verschillende bronnen, zoals plaatjes, opgezocht en die bestudeerd. Het viel me op dat er erg veel informatie was over het verband tussen sporten en je nachtrust.

Resultaten onderzoek

Toen ik de resultaten terug had van mijn proefpersonen, heb ik uitgerekend of er over het algemeen beter werd geslapen op de dagen waarop de mensen sportten of de dagen waarop ze dat niet deden. Er kwam uit dat de mensen met 0.3 punt beter sliepen op de dagen dat ze wel gesport hadden dan de dagen waarop de niet hadden gesport. Maar dit gaf nog niet het antwoord.

Wel hielp het onderzoek in het theoretisch kader. Hieruit heb ik kunnen concluderen dat sport invloed heeft op je nachtrust, maar dat het ligt aan de tijd en de intensiteit waarmee je sport of het een positief of negatief heeft. Je slaapt goed als je weinig stress hebt, je weinig adrenaline hebt, je een goede conditie hebt, een lage hartslag hebt, je spijsvertering was minder actief is, je een lage lichaamstemperatuur hebt en je glycogeen voorraad wat kleiner is. Sporten helpt bij de meeste van deze dingen, maar werkt ook tegen het slapen. De slechte invloeden gaan gelukkig weer weg na een paar uur. Daarom is het belangrijk om tijd te laten tussen het sporten en het slapen.

Conclusie

Sporten helpt dus het beste bij het slapen als je het regelmatig ’s middags doet en bij een vrij lage intensiteit. Zo verbeter je namelijk ook het beste je conditie die helpt bij het slapen. 

Evaluatie van het onderzoek

Inhoud

Ik vond het weer een geweldig onderzoek! Ik vond mijn onderwerp heel erg leuk. Wel valt mij op dat ik telkens onderwerpen kies die erg veel te maken hebben met de biologie. Dit vind ik daarentegen niet raar, omdat ik ook heel erg geïnteresseerd ben in de biologie. Ik heb ten opzichte van mijn vorige onderzoek wel meer inhoud. Dit komt vooral doordat ik dit keer heb gekozen om ook een interview te doen. Hier heb ik echter helemaal geen spijt van, omdat ik het heel erg leuk vond om te doen en ik er veel van heb geleerd. Ik denk ook dat het mijn onderzoek completer heeft gemaakt. Ik ben ook weer heel tevreden over mijn onderzoeksvraag. Deze was gemakkelijk te onderzoeken. Dit zorgde, samen met het leuke onderwerp, voor een goede motivatie. Het was daardoor namelijk heel leuk om te doen!

Proces

Het onderzoek verliep eigenlijk heel erg goed. Ik heb niet zo heel erg veel stress gehad, behalve aan het einde. Toen liep ik namelijk dicht tegen de deadline aan. Daarnaast ben ik ook wel tegen een paar andere dingen aangelopen. Zo had ik weer moeite met de dagboeken terug te krijgen van de proefpersonen en vooral ook moeite met dingen verwoorden. Gelukkig kwam ik er uiteindelijk wel uit. Toch het ik het gevoel dat dit onderzoek soepeler is verlopen dan het vorige. Dit komt waarschijnlijk doordat ik van mijn fouten van toen heb geleerd. Ook wist ik natuurlijk meer van het maken van een mini-wetenschappelijk onderzoek toen ik dit keer startte dan vorige keer. Zo wist ik bijvoorbeeld al hoe ik onderzoeksresultaten kon weergeven, terwijl ik dat de vorige keer ook nog eerst moest uitvogelen. Ook heb ik mijn vorige onderzoek gebruikt om soms bij af te kijken als ik ten einde raad was.

Wel heb ik weer fouten gemaakt natuurlijk. Ik heb bepaalde stukken opnieuw moeten maken en op sommige momenten ook de hulp van mijn ouders moeten inroepen. Zij hebben mij gesteund, de tijd gegeven en mij erg geholpen. Zo heeft mijn stiefvader bijvoorbeeld snel de slaapdagboeken naar mijn school gebracht toen ik ze was vergeten mee te nemen. Ik vind dit heel erg lief en ben hier heel erg dankbaar voor. Daarom wil ik allebei mijn ouders bedanken.

Ik zou de volgende keer niks anders doen. Ik ben weer heel tevreden dat ik mijn onderzoek alleen heb gedaan. Dit is om dat er vele voordelen aan zaten en ik geen nadelen heb gemerkt. Ik heb dus erg genoten van dit wetenschappelijk onderzoek en ik ben heel erg blij met alle kennis die ik heb opgedaan. Dit komt natuurlijk mede doordat ik ook echt geïnteresseerd was in het onderwerp dat ik had gekozen.

Leerlinge d’Oultremontcollege DV4B  (op eigen verzoek anoniem, naam bekend bij leraar)

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.