Van Maerlantlyceum eerste met CodeSkillz lessen
4 december 2019 | Monique Emmen | 0 reactie(s)
Artikelen uit de scholen | Scholen
Van Maerlantlyceum start als eerste school met CodeSkillz lessen
Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het éénjarig bestaan van de Eindhovense startup CodeSkillz heeft het Van Maerlantlyceum als eerste school een licentie afgenomen van de CodeSkillz lesmethode. Vanaf begin maart zullen alle leerlingen in de brugklas les krijgen in Digitale Basisvaardigheden en Computational Thinking. Naar verwachting zullen andere VO scholen binnenkort volgen.
De brugklassers krijgen de stof in het vak Onderzoeksvaardigheden. Hiermee loopt het Van Maerlantlyceum, dat dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, voorop bij de implementatie van het nieuwe curriculum. “Het is belangrijk dat de school aan de slag gaat met Digitale Geletterdheid, een belangrijk element van de 21e eeuwse vaardigheden, voor de toekomst van onze leerlingen,” aldus conrector Tim Strik.
In de derde periode van dit schooljaar gaan de leerlingen aan de slag met de leerlijn Digitale Basisvaardigheden, dat ingaat op o.a. de onderdelen waaruit een computer bestaat en het maken van goede presentaties met presentatiesoftware, en de leerlijn Computational Thinking, waarin leerlingen leren complexe problemen op te lossen met logische bouwstenen.
Het Van Maerlantlyceum is één van de vijf leerlabscholen van CodeSkillz die samen met de startup de lesmethode hebben ontwikkeld. Tim Strik: “Een belangrijke ambitie van het Van Maerlantlyceum is de relatie met de omgeving, waarin we met behulp van co-creatie lessen kunnen ontwikkelen voor onze leerlingen.”
Docentenportaal ontlast docenten
“Er staat enorm veel druk op docenten. Daarom is het ons doel om docenten zo veel mogelijk te ontlasten, zodat zij zo goed mogelijk voorbereid voor de klas kunnen staan.” vertelt Glenn Bergmans, een van de founders van CodeSkillz: “Klassikale lessen zijn de hoeksteen van CodeSkillz. Elke les begint met uitleg van de docent, voordat leerlingen in de digitale omgeving oefeningen gaan maken.”
De oefeningen die de leerlingen in de digitale omgeving maken, worden zoveel mogelijk automatisch nagekeken. In het nieuwe Docentenportaal, dat CodeSkillz ook heeft aangekondigd op het verjaardagsfeest, kan de docent precies zien hoe ver alle leerlingen zijn en of de klas moeite heeft met een bepaald onderwerp. “Door de inzichten van het Docentenportaal weet een docent wanneer een onderwerp bijvoorbeeld extra klassikale, of juist individuele, aandacht nodig heeft,” legt Glenn Bergmans uit.