Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

De schat achter het systeemplafond

5 december 2019 | Monique Emmen | 1 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

“We hebben een heel belangrijke taak: we moeten een kunstwerk maken dat er ook over 100 jaar nog is.” Voor de klas staat Willem Popelier, internationaal vermaard fotograaf. De leerlingen van zijn masterclass kijken hem een beetje glazig aan. Het is vrijdagmiddag, het achtste uur. De boodschap dat ze iets voor de eeuwigheid moeten maken dringt maar half en half door. Buiten druilt de miezer naar beneden. Geen middag voor grootse daden, totdat Willem zijn plannen stap voor stap uitlegt. Dan gaat het dak eraf, letterlijk.

Begin september tekenden vijftien leerlingen in voor de masterclass fotografie van Willem Popelier. Anders dan de andere masterclasses loopt deze de rest van het schooljaar door. De leerlingen die ingeloot werden krijgen een complete cursus van de master himself. Ze leren te kijken met het oog van een fotograaf, onderzoeken wat een foto tot een bijzondere foto maakt en bedenken samen een concept voor een gezamenlijk kunstwerk.

Vrijdag werd met dat laatste een belangrijk beginnetje gemaakt. Aanvankelijk bekeken de leerlingen elkaars werk. Hiske had een foto gemaakt van zichzelf, dansend voor de muurschildering in de hal. Mooi, oordeelde Willem. “Je bent niet herkenbaar, meer een symbolische mens. Daardoor trekt de muurschildering de aandacht, en zit er toch expressie in de foto.” Over de groepsfoto die Willem van de deelnemers maakte waren ook de geportretteerden te spreken. Het is een ongewone foto, luidde het oordeel. Je ziet het tekenlokaal met tafels, stoelen en allerhande spulletjes vol in beeld en als statisch onderdeel de leerlingen verstopt achter maskers, alsof ze onderdeel van het meubilair zijn. Er volgde een gesprek over wat een foto algemene zeggingskracht geeft.

Daarna stuurde Willem Popelier het gesprek een andere kant op: welke elementen maken het Van Maerlant tot het Van Maerlant, ook over honderd jaar nog? Wat is er dan zeker nog aanwezig? En: wat was er bij de start van de school ook al? Op de laatste vraag volgde een verrassende suggestie: er zou een plafondschildering moeten zitten achter het systeemplafond in het tekenlokaal. Ooit had die plek dienst gedaan als kapel. En dus …. werd er een trap gehaald, en toen nog een hogere, er werd een twee platen uit het plafond getikt. Even behoedzaam als verwachtingsvol klommen de aanwezigen omhoog; als er maar geen dode muizen omlaag zouden vallen, of spinnen … Zodra ze hun hoofd door het plafond staken, volgden ongeloof en opwinding; ze zagen een blauwe hemel met een geometrisch sterrenpatroon. Hier en daar was de hemel door waterschade veranderd in een golvende pulp van blauw- en grijstinten; ook mooi. Er werden driftig foto’s gemaakt.

Hoe dit afloopt? Willem weet het. Wie iets meer van zijn visuele ideeën wil zien, kan medio februari terecht in Pennings Foudation op de Geldropse weg in Eindhoven. Willem Popelier, oud-leerling van het Van Maerlant overigens, exposeert daar dan. Eind van dit schooljaar volgt de feestelijk onthulling van het gesamtkunstwerk dat hij momenteel met onze leerlingen en de sectie tekenen maakt. Blijde verwachting mag nu al starten!

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

1 reactie(s)

  • En wat gebeurt er met de ontdekte plafondschildering? Ik ben benieuwd.

    09-12-2019 | 15:20 | lenneke van der burg | Reageren | Reageren met quote

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.