Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Onderwijs, elke dag anders!

27 maart 2020 | Persberichten | 0 reactie(s) Vereniging | Onderwijs

De werkelijkheid op de scholen is veranderd vanaf het moment dat minister Slob vertelde dat het centrale examen niet doorgaat. Door dit besluit kan voor het afronden van de school(praktijk)examens tot begin juni de tijd worden genomen. 

Jos Kusters, voorzitter raad van bestuur: Net als voor de minister is ons doel om examenleerlingen zo goed mogelijk te begeleiden naar een goede afronding om met een volwaardig diploma op zak de overstap te kunnen maken naar het vervolgonderwijs. Alle schoolexamens die nog niet zijn gemaakt, moeten we nu op een passende manier afronden. Hiervoor zijn onze scholen hard aan het werk. De gepassioneerde inzet van alle medewerkers is ongelofelijk, net zoals de flexibiliteit van leerlingen en ouders!”. 

Diversiteit met hetzelfde doel

Afgelopen woensdag hebben conference calls plaatsgevonden met alle schoolleiders van de 34 OMO-scholen. Er is verenigingsbreed met begrip gereageerd op het besluit van minister Slob om het centrale examen dit jaar niet door te laten gaan. Voor velen was dit een opluchting, het geeft letterlijk meer tijd. Natuurlijk zijn er vragen bij leerlingen, ouders en docenten. Bijvoorbeeld over de afronding van de school(praktijk)examens, de mondelinge examens, herkansingen, berekeningen van eindcijfers en zak- en slaagregeling. Hopelijk volgt daar landelijk snel meer duidelijkheid over. Voor de leerlingen en ouders is het ook een bijzondere afronding van de middelbare schooltijd op deze manier, geen grote examenfeesten, geen vroege buitenlandse vakanties, geen gala. Net zoals voor heel Nederland, een onwerkelijke situatie.

Alle scholen zijn constructief en enthousiast aan de slag gegaan met onderwijs op afstand, met de praktische uitvoering van de school(praktijk)examens, het aanpassen van de examenprogramma’s (PTA’s) en met het bieden van extra herkansingen. Het is een periode van verkennen en organiseren, rekening houdend met de richtlijnen van het ministerie. Iedere school is oplossingen voor de examinering aan het inrichten, met oog voor de kwaliteit. Het moet leiden tot een volwaardig diploma! 

Carla Faassen, rector Gymnasium Beekvliet: Wij hebben in zeer korte tijd (een weekend en 1 dag) de volledige transitie gemaakt naar onderwijs op afstand. Hoewel de coronacrisis, de aanleiding hiertoe, zeer ingrijpend voor iedereen is, ben ik blij dat we zonder verlies van tijd onze leerlingen op een andere manier les kunnen blijven geven.” 

Barbara Baelemans, directeur Munnikenheide College: “Het annuleren van het centraal examen is voor sommige leerlingen ook een nadeel. Vooral voor de praktijkleerlingen. Hoe gaan we om met profielmodules en keuzevakken van leerlingen? Hiervoor verkennen we de mogelijkheden van het aanpassen van de PTA’s en het inzetten van herkansingsmomenten.” 

Nabije toekomst

Alle scholen geven op dit moment onderwijs op afstand. Op 31 maart a.s. beslist het kabinet of de scholen gesloten blijven en deze manier van onderwijs moet worden verlengd. Voor niet-examenleerlingen is het nog niet duidelijk hoe de bevordering naar de volgende klas plaatsvindt. Alle scholen streven naar maatwerk passend bij de leerlingen en de haalbaarheid van de inzet van de docenten.

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.