Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Actueel

Persberichten en nieuws van en over de vereniging vind je hier. Zelf een bericht delen met je collega’s? Ook dat kan.

« Terug naar zoekresultaten

Muziekavond Van Maerlant gaat toch door!

9 april 2020 | Monique Emmen | 0 reactie(s) Artikelen uit de scholen | Scholen

Muziekavond Van Maerlant gaat toch door!

Eindhoven – Anne Swinkels weet het zeker: creativiteit krijgt een boost als de speelruimte klein is. Net als heel onderwijzend Nederland schakelde de muziekdocente van het Van Maerlantlyceum drie weken geleden over naar digitaal onderwijs. Een werkbare oplossing, merkte Swinkels, maar niet voor haar examenkandidaten. Die tikten haar onverwacht op de vingers. Aanleiding: ze willen tijdens hun allerlaatste schoolexamen kunnen schitteren. En dat vraagt om bijzondere sprongen.

Het schoolexamen muziek wordt op het Van Maerlant afgerond tijdens de Speciale Muziekavond. De leerlingen laten daar zien wat ze als componist, muzikant, zanger of songwriter in huis hebben. Swinkels: “Die avond is altijd een happening van jewelste, iets waar naartoe geleefd wordt. De leerlingen doen er hun muzikale meesterproef.  Toen er vanwege de coronacrisis een streep werd gezet door deze avond, leek de oplossing ‘dan maar’ een optreden via Teams.”

Swinkels werd blij verrast door het perfectionisme van haar leerlingen.  “Die zagen het echt niet zitten dat de weergave van hun optreden verstoord zou worden door haperingen in het signaal. En Julius Moerdijk die nu al op de vooropleiding ‘filmmuziek’ zit, baalde van het verlies van de onderste tonen van zijn pianoperformance.” Hij regelde dat het optreden morgen gestreamd wordt via YouTube. En toen dat bedacht was, gingen de creatieve sluizen open . “Met de app Bandlab hebben een paar leerlingen allemaal partijen ingezongen, zodat het bij sommige optredens lijkt alsof er een enorm koor actief is. Ook leuk: de luisteraars kunnen via de chat applaudisseren en commentaar geven.”

Swinkels: “Ik vind het fantastisch, maar ze hebben zich echt wel iets op de hals gehaald. In totaal zijn er nu 27 optredens die deels in real time plaatsvinden en deels vooraf gefilmd zijn; op die laatste zit een vertraging van ongeveer een minuut. De presentatrice moet dus soms al gaan praten, terwijl het optreden nog bezig is. Kwestie van heel strakke regie, ja. Maar het komt vast helemaal goed. Want voor deze groep geldt: goed is nog niet goed genoeg.”

Artikelen uit de scholen

Plaats zelf een artikel!
Wil jij jouw verhaal delen met collega’s? Heb je een tip of wil je je mening kwijt? OMO biedt jou graag een platform. Hier kun je je artikel plaatsen. Ook kunnen collega’s op jouw artikel reageren.
Bekijk alle 309 bijdragen

Artikel plaatsen Waarom een artikel plaatsen?

0 reactie(s)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.